elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

​El Consell Rector valida l'estratègia per a consolidar la Marina de València com a espai públic i districte d'innovació

​El Consell Rector valida l'estratègia per a consolidar la Marina de València com a espai públic i districte d'innovació
    MÉS FOTOS
    ​El Consell Rector valida l'estratègia per a consolidar la Marina de València com a espai públic i districte d'innovació - (foto 2)

    El Consell Rector del Consorci València 2007, entitat gestora de la Marina de València, s'ha reunit esta vesprada a l'edifici Veles e Vents. Hi han assistit representants de les tres administracions consorciades, encapçalades pel President del Consorci i Alcalde de València, Joan Ribó; la Secretària General de Finançament Autonòmic i Local, Belén Navarro, en representació del govern estatal; i el vicepresident segon del Consorci i Conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, per part de la Generalitat Valenciana. S'ha aprovat el Pla d'Usos, els pressupostos del 2017 i 2018, i les obres de millora del Tinglado 2, que seran finançades per l'Ajuntament i la Generalitat, entre altres assumptes.

    El Consell Rector ha aprovat l'autorització de la despesa per al contracte de les pròximes obres que s'escometran en el front marítim, entre les quals destaca la construcció d'un gran espai públic al voltant del Tinglado 2, que preveu una plaça arbrada amb zones d'ombra, esportives i de jocs. Es tracta d'una intervenció de millora sobre un àrea de 12.250 m2 que encara conserva elements del traçat del circuit de la Fórmula 1 i que es troba ocupada principalment per vehicles. "L'obra, que estarà finançada per l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, pretén recuperar este espai per als veïns i veïnes de la ciutat, i també per als visitants", ha assenyalat l'alcalde, Joan Ribó, qui ha destacat "l'aposta per revitalitzar els barris del front marítim de València, recuperant la seua singularitat i invertint perquè siguen emblemàtics".

    El consell ha aprovat també l'autorització de la despesa per a altres actuacions, com la rehabilitació de la pintura de protecció contra la corrosió del passeig elevat, una estructura d'acer laminat executada sobre el contradic de protecció de la dàrsena esportiva Nord.

    PRESSUPOST I AGILITAT

    D'altra banda, el Consell Rector ha aprovat el pressupost del Consorci de l'any 2017 i també per a l'any 2018. L'alcalde i president del Consorci, Joan Ribó, ha subratllat "la tendència positiva que implica l'increment continuat d'ingressos, un dels indicadors de la recuperació dels comptes de l'entitat. Per primera vegada, els resultats econòmics de la Marina són positius, si descomptem el deute arrossegat, de qual s'hauria de fer càrrec el govern de l'Estat". En este punt, Ribó ha recordat que "València mereix el mateix tracte que ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla o Saragossa, que han comptat amb esdeveniments internacionals –com ho va ser la Copa Amèrica de València- que han sigut finançats pel govern central. Per això el deute de la Marina hauria de ser assumit igualment per l'executiu de l'Estat". L'alcalde ha apostat també per una "major agilitat en la presa de decisions en els assumptes que afecten el Consorci" i, en este sentit, ha valorat positivament l'aprovació de la delegació de competències en favor de la Comissió Delegada, una taula integrada per representants dels tres ens consorciats.

    MODIFICACIÓ DEL PLA ESPECIAL I DEL PLA D'USOS

    El Consell Rector ha aprovat la proposta de modificació del Pla Especial de la Marina de València i ha validat també la nova estratègia d'activació productiva i ús ciutadà de la Marina de València. En este sentit, s'ha aprovat la proposta de modificació del Pla d'Usos, que acabarà de definir a la Marina de València com un districte de la innovació i la nàutica industrial, i un espai públic obert a la ciutadania, en continu procés de millora. L'alcalde s'ha referit especialment a "la rellevància que ha de tindre l'espai de la Marina per als veïns i veïnes de la ciutat; una zona de fàcil accés i amb activitats que la facen atractiva, com ara un focus museístic".

    Un altre dels punts de l'ordre del dia aprovat pel Consell Rector ha sigut l'inici dels tràmits per a la licitació pública de la concessió per a la construcció i explotació de la parcel·la hotelera situada al costat de l'antiga Estació Marítima. Este serà l'únic espai de la dàrsena històrica on no es planteja la rehabilitació o reaprofitament de l'espai, sinó una nova construcció. El projecte contemplaria espais per a lloguer d'oficines a empreses i llocs de coworking, locals comercials, així com usos hotelers tradicionals i solucions habitacionals per a tripulacions i emprenedors. L'alcalde ha apostat per "un edifici de solucions sostenibles, integrat arquitectònicament en l'espai de la Marina, i que allibere suficient espai públic". De fet, els projectes presentats hauran de ser avaluats per un comité d'experts que garantirà exigències com la qualitat arquitectònica, la integració paisatgística de l'edifici en l'entramat urbà i que siga una obra de referència en criteris de sostenibilitat mediambiental.

    En la reunió de hui del Consell Rector han estat representades les tres administracions que formen part del Consorci València 2007. Per part de l'Ajuntament de València, l'Alcalde de la ciutat, Joan Ribó; la regidora de Desenvolupament Econòmic i Sostenible, Sandra Gómez; el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi; la regidora de Cultura, Glòria Tello i la regidora de Participació, Maria Oliver. En nom de la Generalitat Valenciana, han assistit el Conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler i la Secretària Autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando. I en representació de l'Administració General de l'Estat, la Secretària General de Finançament Autonòmic i Local, Belén Navarro (en delegació del vicepresident primer); el president de Ports de l'Estat, José Llorca; la Sotsdirectora General de Domini Públic Marítim Terrestre, MªJosefa Solernou i la Sotsdirectora General del Tesoro, Elena Aparici.

    Pujar