Més de 2.200 persones participen en els tallers de consum responsable de l'Ajuntament en el primer semestre de l'any
El Centre de Recursos i Formació de Consum de l'Ajuntament de València ha impartit 97 tallers en una trentena de centres educatius de la ciutat durant el primer semestre de l'any, als quals han assistit 2.219 alumnes. Les accions formatives, que compten amb la col·laboració de personal de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, aborden qüestions com ara la publicitat, les xarxes socials i apps, l'etiquetatge de productes o l'estalvi.
«L'objectiu és promoure un consum més crític i responsable entre el major nombre de consumidors possible, per la qual cosa busquem arribar a tots els sectors de població, des de xiquets i xiquetes d'infantil i primària, a través dels col·legis, passant pel públic adolescent, en els instituts i centres de formació professional, sense oblidar l'alumnat d'educació especial i tampoc el públic adult», ha explicat la regidora de Sanitat i Salut, Maite Girau.
Els tallers tracten de conjugar oci i formació perquè els assistents aprenguen divertint-se. «El joc és una eina didàctica essencial, especialment entre el públic infantil i juvenil. Immersos com estem en la societat de consum, és fonamental que els futurs consumidors aprenguen ja des de xicotets què és el consum i es convertisquen en consumidors objectius i responsables».
Amb estos cursos es pretén que l'alumnat evite comprar per impuls elaborant una llista de la compra prèvia, analitzant les etiquetes dels productes i adquirint consciència que s'adquirix només allò necessari. S'ensenya la diferència entre consum i consumisme, es qüestiona l'excessiu valor que s'atribuix a les marques i s'informa de la importància de gestionar els diners i adquirir l'hàbit de l'estalvi.
També se'ls introduix en el procés de compra dels aliments, des que es planifica el menú fins que es preparen, així com la seua conservació i manipulació. Un altre dels temes que es toquen són els continguts televisius, publicitaris i d'internet, amb la finalitat de despertar una actitud crítica. En els tallers sobre xarxes socials i apps s'indica a xiquets i adolescents quins són els recursos al seu abast per mantindre la privacitat i seguretat i traure el màxim profit sense abusar d'estos dispositius.