LA UNIÓ de Llauradors denuncia que el Govern no regula el seu compromís de la doble tarifa elèctrica per a regadiu
La rebaixa de l'IVA tindrà escassos efectes en el sector agrari valencià per l'elevada potència que s'ha de contractar i aposta per una fiscalitat atenuada per al consum professional agrari
LA UNIÓ de Llauradors ha requerit formalment al Ministeri de Transició Ecològica perquè done compliment a la Llei de Pressupostos, que disposava la regulació, a tot tardar el 30 de juny, del contracte de doble potència per a regadiu.
L'organització agrària posa en evidència que el Govern ha tornat a incomplir els compromisos adquirits, deixant passar el termini del qual disposava per a regular la doble tarifa elèctrica en el regadiu, amb el preu de l'electricitat en màxims històrics i la campanya de regs en marxa, provocant un clar perjudici econòmic per als llauradors.
LA UNIÓ recorda que, durant els debats pressupostaris en les Corts, va quedar incorporada, literalment, en la Disposició final quarantena cinquena de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021 la proposta d'esmena presentada per la seua organització estatal Unió d'Unions als grups parlamentaris sobre el contracte de doble potència per a regadiu. La Llei obligava així al Govern a establir reglamentàriament -en un termini de 6 mesos que concloïa l'1 de juliol- una modalitat de contracte d'accés per a regadiu que contemplara la possibilitat de disposar de dues potències diferents al llarg de 12 mesos, en funció de la necessitat de subministrament per a aquesta activitat.
“El Govern ha deixat que s'esgote el termini sense fer res i ens trobem amb el preu de l'electricitat més car de la història i amb els motors de reg en plena campanya”, denuncien des de l'organització.
També ha presentat un requeriment al Ministeri d'Indústria, competent en aquest assumpte, perquè es pose immediatament mans a l’obra i complisca amb el que es disposa en la Llei de Pressupostos.
El Govern duplica els impostos a l'electricitat
D'altra banda, l'organització considera que la rebaixa de l'IVA de l'electricitat del 21% al 10% té escàs efecte positiu en el sector agrari valencià en estar reservada per a usuaris amb una potència contractada inferior a 10 kW. “Aquest llindar deixa fora a la major part del regadiu i pràcticament a tots els usos ramaders”, apunten des de LA UNIÓ que el que ha reivindicat és una fiscalitat atenuada per al consum professional agrari.
Sobre la base de les dades d'Eurostat sobre preu de l'electricitat per a consums no domèstics inferiors a 20 MWh, assenyala que, de fet, a Espanya en 2019 i 2020 les taxes i impostos aplicables s'han quasi duplicat, amb un increment del 95,7%; mentre que en la mitjana de la UE27 l'augment ha sigut del 11,3%. Això s'ha traduït en què els impostos a l'electricitat a Espanya en aquesta franja de consum, que fins a 2018 estaven per davall de la mitjana comunitària, l'hagen superada àmpliament en els dos últims anys.
Recorda igualment que en la Llei de pressupostos generals també es contemplava que el Govern havia de realitzar una auditoria de costos de la indústria de subministrament elèctric i de seguiment de la repercussió dels mateixos sobre el preu al consum, circumstància que tampoc ha complit. “Potser al Govern no li interessa fer una auditoria, quan en 2018 les taxes i impostos suposaven el 20% de preu i en 2020 ja eren més del 40%”, conclouen.