Unides Podem reclama que es reconeguen els drets de les treballadores de la llar
El grup parlamentari Unides Podem ha presentat en Les Corts Valencianes una proposició no de llei en la qual reclama que es reconeguen els drets de les treballadores de la llar.
Hui 30 de març es commemora el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar “amb el propòsit recordar la situació de discriminació sistemàtica, de precarietat, infravaloració i invisibilitat patides en aquest sector, per les dones treballadores, en la seua majoria d'origen migrant en tota Europa”, segons ha destacat la diputada d'aquest grup parlamentari, Irene Gómez.
Gómez ha posat de manifest que la pandèmia ha revelat com dins del grup d'ocupacions essencials es troben les treballadores de llar i cures que atenen, assisteixen i cuiden a persones majors i/o dependents dins de les seues cases, la qual cosa es considera ocupació domèstica.
La diputada ha recordat que tant a Espanya com en altres països d'Europa, “ha sigut necessària la incorporació de persones estrangeres, principalment de països no comunitaris, per a cobrir aquests llocs de treball -d'ocupació domèstica- situats en la part més baixa de la piràmide econòmica”.
La parlamentària ha remarcat que “és necessari que les treballadores de la llar i de cures tinguen plens drets i tant la societat, però principalment les institucions hem de treballar per erradicar les desigualtats que afecten les dones treballadores com per exemple la desigualtat econòmica, la injusta redistribució de la riquesa, la inequidad en els drets laborals comparats amb altres sectors, entre altres”.
En aquest sentit ha lamentat que “malgrat la normativa per la qual es regula la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar familiar, que intenta acostar o integrar a les treballadores de la llar dins del Règim General a través del Sistema Especial per a empleats de llar, els drets laborals i de seguretat social d'aquestes treballadores no són iguals als dels treballadors d'altres sectors d'ocupació”.
També ha assenyalat que “durant molts anys el col·lectiu de treballadores de llar s'ha manifestat demanant al govern central que ratifique el Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre treball decent per a treballadors de la llar, reivindicant drets, com l'aplicació de la llei de prevenció de riscos laborals, la inclusió en el Fons de Garantia Salarial (FOGASA) i el dret al subsidi per desocupació, entre altres. Però també drets específics per a les treballadores de llar migrants respecte al contracte, a la finalització de l'ocupació, a la protecció davant pràctiques abusives o a la cooperació entre països d'origen i destinació”.
Per tot això, Unides Podem ha reclamat que Les Corts insten el Consell que, al seu torn, inste el Govern d'Espanya a ratificar el Conveni 189 sobre les treballadores i els treballadors domèstics, de l'any 2011, de l'Organització Internacional del Treball.