Un turisme diferent: quan la proximitat es converteix en un valor afegit
Les empreses turÃstiques pronostiquen un canvi de paradigma on el viatger nacional cobra gran protagonisme
En un primer moment va ser la reobertura de fronteres amb Europa, la qual cosa va portar amb si cert optimisme entre el sector turístic i ara és el moment d'obrir els països més enllà de les fronteres europees. Això arribarà amb el mes de juliol - encara que amb algunes restriccions – per a quan es calcula al voltant d'un 50% dels establiments hotelers estaran oferint servei.
Ho faran amb un escenari molt diferent al que es vivia fa just un any en cada racó d'Espanya, perquè encara que aquest permés la representació del turisme internacional serà poc significativa. A més, a l'hora de realitzar balanç les estimacions depenen molt de les zones sent les costaneres les que veuen un horitzó més esperançador.
Des de la Confederació d'Empresaris Turístics (CEHAT), es mostren relativament optimistes i així ho manifesta el seu president en la Comunitat Valenciana, Luis Martí, en declaracions al InterCafé de Intereconomía València, on apunta que “al virus cal tindre-li respecte, però no por”. Doncs al seu judici, Espanya ha de “traure pit” perquè és un país segur en aquests moments.
“La primera crisi ens va enxampar desprevinguts però ara ja no. Ara hi ha apilament de material sanitari. La nostra capacitat de reacció a un rebrot seria molt millor” incideix Martí, al mateix temps que remarca la necessitat de llançar missatges de prudència als mercats nacionals i estrangers, sense deixar passar la idea que el nostre país és segur.
Això si, des de CEHAT insisteixen que al costat d'aqueixos missatges és necessari que es posen en marxa mesures concretes: “És necessària la immediatesa i que els ajuntaments siguen el més flexibles que puguen. En l'única cosa que cal ser inflexibles és amb les mesures de seguretat”. Unes declaracions amb les quals els empresaris hotelers reclamen més ajuda per part de les administracions.
Quant a l'evolució dels mercats de cara a la gran temporada d'estiu, no hi ha dubtes: “Hi ha un canvi de paradigma”. Segons les dades que maneja la confederació, el passat hi ha la distribució del turisme a Espanya va ser un 70% internacional i un 30% nacional, una balança que donarà la volta aquest agost 2020. Entre els turistes internacionals més segurs estan els francesos, alemanys, anglesos i holandesos.
“La segona quinzena d'agost i agost en general es presenta raonablement bé . el volum de reserves s'ha anat movent molt en les segones ultimes setmanes des que es va anunciar que anava a obrir-se l'espai àrea” celebra Martí.
Turisme provincial
Una de les opcions que sona amb més força com a destí triat pels espanyols aquest estiu és el provincial, és a dir, el gaudir dels entorns més pròxims però eixint de les zones més quotidianes del dia a dia. Per a això, des del Patronat de Turisme de la Diputació de València s'ha posat en marxa un pla d'ajudes per a fomentar el consum local.
“Hem concentrat totes les ajudes a incentivar el consum de producte turístic conscients que ara el problema no és la falta de diners, si no que no ens atrevim a gastar” explica en el mateix programa el director del Patronat, Evarist Caselles, qui matisa que es tracta d'una línia d'ajudes directa que va vinculada als ajuntaments però destinada directament als comerços.
Ho fan amb la idea d'arribar a 2021 consolidats: “La gent que ara no vindrà si vindrà en el 2021. Enguany serà dur i cal ajudar al fet que arribem a la primavera de l'any que ve”. A més, amb aquest programa es busca revitalitzar el sector provincial en el seu conjunt i no solament algunes zones concretes.
Per exemple, si concretem la realitat provincial a algunes localitats que porten el turisme a l'estiu com és Gandia l'estiu sembla somriure als establiments perquè – tal com t'ha comptat elperiodic.com– estimen que a partir de l'1 de juliol el 90% podran obrir amb un nivell de reserves per damunt de la mitjana nacional.