elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El TSJCV tomba els projectes interdisciplinaris imposats per la conselleria d'Educació

El TSJCV tomba els projectes interdisciplinaris imposats per la conselleria d'Educació
  • Amb ells, es forçava la qualificació conjunta i unificada de les matèries

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha emés una sentència en la qual s’estima parcialment el recurs contenciós administratiu presentat l’agost passat per UGT-Ensenyament del País Valencià contra el Decret de Secundària de la Conselleria d’Educació que imposava la obligatorietat de l’agrupació de matèries per àmbits en el primer curs d’ESO i també imposava de manera obligatòria la realització de projectes interdisciplinaris als tres primers cursos de Secundària.

En la sentència, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana anul·la els articles del decret que imposaven aquesta obligatorietat d’àmbits i de projectes interdisciplinaris, i el que forçava a la qualificació conjunta i unificada de les matèries. L’argumentació del tribunal dona la raó a les al·legacions d’UGT, ratificant que el principi d’autonomia dels centres es veuria danyat per aquesta imposició, contrària per tant a la llei educativa estatal.

De la mateixa manera estima que l’agrupació forçosa sense garantir la presència d’un especialista de cada matèria que integra l’àmbit provocaria que no es respectara el principi pedagògic de la deguda qualificació del professorat a l’hora d’impartir les matèries i qualificar-les, la qual cosa impactaria negativament en la qualitat de l’ensenyament. Per això l’alt tribunal ha anul·lat els articles 11.3 (sobre l’obligatorietat dels àmbits en primer d’ESO), 15.7 (sobre l’obligatorietat de la matèria de “projectes interdisciplinaris” dels tres primers cursos de l’ESO) i 35.12 (sobre l’obligatorietat de  l’avaluació conjunta integrada de les matèries agrupades).

El sindicat UGT-Ensenyament del País Valencià ha rebut de manera satisfactòria aquesta sentència i la valora positivament. El sindicat creu que “el model dels àmbits és una eina i opció vàlida més, que pot ser adequada si es porta a terme amb els recursos  i professorat necessaris i es tinga en compte l’opinió del professorat en un procés dialogat i raonat per al seu desenvolupament. No com pretenia la Conselleria, amb imposicions i contra la realitat de l’aula i dels centres. Ara, el TSJCV ens dona la raó al que ja veníem defensant prou de temps: que cal respectar tant l’autonomia dels centres com l’especialitat docent, i que això té un impacte directe en la qualitat de l’ensenyament que impartim.”

Pujar