Marzà: “La comunitat educativa de La Encarnación ja disposa d’un centre educatiu nou”
El CEE La Encarnación és un dels 7 centres de nova construcció que han obert les portes aquest curs
La inversió de 4,8 milions d’euros d’Educació de la Generalitat posa fi a 14 anys de provisionalitat i barracons que han patit 131 alumnes amb diversitat funcional
Més de 1.300 alumnes de l’Horta Sud han abandonat o estan a punt d’abandonar barracons des que governa el Botànic
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el CEE La Encarnación de Torrent, un dels 7 centres de nova construcció que s’han obert aquest curs i que han permés a més de 2.000 alumnes valencians disposar d’aules dignes.
El conseller ha estat acompanyat pels directors generals d’Infraestructures Educatives, Víctor García, i d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, així com per l’alcalde de Torrent, Jesús Ros, i per membres de la corporació municipal.
Marzà ha visitat l’aula d’Infantil, on treballen el projecte ‘El moviment porta al pensament’, i ha pogut conéixer de primera mà el treball que es fa al gimnàs fisioterapèutic i l’aula de música. A més, ha conegut de primera mà el projecte de Secundària ‘L’hort a l’escola’ i ha participat en el programa de ràdio que fa l’alumnat de Transició a la Vida Adulta (TVA), que té entre 17 i 21 anys. També ha conegut l’experiència sobre l’accessibilitat cognitiva que es desenvolupa en Primària.
Segons el conseller Marzà, “la inclusió educativa està en el centre de la gestió educativa valenciana i La Encarnación és un exemple a seguir. Cada alumne té unes necessitats educatives i per això hem anat augmentant el nombre de personal i docents especialitzats per a dur a terme l’atenció a cada cas”, i ha afegit: “la qualitat de l’educació inclusiva també va lligada al fet que l’alumnat dispose de recursos i infraestructures dignes. Per fi els més de 100 alumnes de La Encarnación ja disposen d’un centre educatiu nou”.
Aules dignes a l’Horta Sud
Les obres de construcció del CEE La Encarnación corresponen a una inversió de 4,8 milions d’euros per part d’Educació de la Generalitat: “les noves instal·lacions posen fi a 14 anys de precarietat i falta d’espais en una escola que acumulava des de 2005 barracons en el pati per falta de planificació de l’anterior Administració educativa. Els 131 alumnes amb diversitat funcional i també els 45 docents i el personal especialista de suport, disposen ja d’unes infraestructures escolars dignes”, ha explicat el conseller Vicent Marzà .
El nou CEE La Encarnación va obrir les portes el passat 9 de setembre amb una capacitat de 150 places escolars i 21 aules, diversos espais complementaris, zones d’estimulació sensorial, un menjador per a 150 alumnes i una sala multiusos. Concretament disposa de 8 aules de 3 a 8 anys, 6 aules de 9 a 16 anys, 5 aules de 17 a 21 anys i 2 aules d’iniciació professional.
El màxim responsable d’Educació de la Generalitat també s’ha referit a les diferents actuacions fetes i que s’estan duent a terme en matèria d’infraestructures escolars a l’Horta Sud.
En aquest sentit, Marzà ha comentat que “des que governa el Botànic, el ritme de millores d’infraestructures ha augmentat exponencialment: el que nosaltres fem en un any, amb antics governs es tardava tota una legislatura. I ens agradaria anar encara molt més ràpid, no ens conformem”.
A part del CEE La Encarnación, el Govern del Botànic ha construït dos centres educatius nous, el CEIP Rosa Serrano de Paiporta i l’IES Ramon Muntaner de Xirivella, a part de millores en altres centres educatius de la comarca.
Marzà ha recordat que “aquestes actuacions han permés que 700 alumnes hagen eixit ja de barracons a la comarca”, i ha afegit que “tenim dues escoles més en construcció ara mateix i els seus alumnes tindran aules dignes també el pròxim curs: el CEIP El Rajolar d’Aldaia i el CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs. Això suposarà sumar més de 600 alumnes que estan a punt d’eixir de barracons”.
En aquesta línia, el conseller d’Educació ha remarcat que “la diferència és prou clara respecte a governs anteriors al Botànic; mentre que uns feien promeses sense tindre ni els plànols fets i posant l’alumnat en barracons de forma indefinida, nosaltres planifiquem i complim. Mentre que uns volien tancar escoles com el CEIP Ciutat de Cremona, nosaltres estem construint una nova escola per al seu alumnat”.
Durant la visita també s’ha explicitat el funcionament del pla Edificant, mitjançant el qual Educació de la Generalitat i els ajuntaments col·laboren conjuntament per a agilitzar les millores en infraestructures escolars. D’una banda, Educació adjudica els fons econòmics necessaris i els ajuntaments realitzen les tramitacions de les obres.
El conseller Vicent Marzà ha explicat que “a hores d’ara ja tenim adjudicats 55,8 milions d’euros per a fer actuacions en 55 centres educatius de 16 municipis de la comarca. D’aquestes actuacions, 10 corresponen a la construcció de centres educatius nous”.
Específicament a Torrent, mitjançant el pla Edificant, Educació de la Generalitat ja ha adjudicat 1,8 milions d’euros d’inversió per a millores en 9 centres educatius. El consistori ha executat la gran majoria d’aquestes obres.
A més, s’està treballant amb l’Ajuntament de Torrent en una segona fase del pla Edificant, que inclou la millora de l’eficiència energètica i la rehabilitació d’espais d’11 centres educatius i la construcció i ampliació de 2 escoles més, el CEIP Sant Pasqual i el CEIP Lope de Vega.
Amb el pla Edificat, cada previsió plurianual per a cada actuació s’adapta a la realitat de tramitació que està fent cada ajuntament per a assegurar la inversió total i el bon funcionament de les obres.
Per tant, no hi ha cap obra que es retarde o es paralitze per falta de fons. Ben al contrari, es reprograma per a anys següents allò que en l’exercici actual no executaran els ajuntaments. S’assegura d’aquesta manera que mai es perden el fons adjudicats globals per a cada actuació.