elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Torrent alerta sobre la desaparició de l'ús del valencià en la web municipal

Compromís per Torrent alerta sobre la desaparició de l'ús del valencià en la web municipal
  • Únicament dos dels trenta-quatre tributs municipals apareixen en valencià a la web municipal

  • Pau Alabajos: “L’ocultació institucional de la llengua materna de Torrent és il·legal i la seua substitució pel castellà obeïx a una consigna clara de supremacisme populista”

El portaveu de Compromís per Torrent, Pau Alabajos, ha tornat a denunciar novament la política de laminació cultural que practica el govern municipal de PSOE-Cs envers la llengua pròpia dels valencians i les valencianes.

En aquest cas, i centrant-se en la utilització de la pàgina web, els valencianistes informen que la pràctica totalitat de les 34 ordenances fiscals, més l’ordenança general que regula els tributs de l’ajuntament de Torrent es troben a disposició de la ciutadania únicament en llengua castellana. Només l’impost de la plusvàlua i l’ordenança del SAD es poden trobar en valencià.

Actualment l’accés a la web municipal és per defecte en castellà, “el que denota quina és la llengua que entén com a pròpia el govern de Ros”, explica Alabajos, que critica que el disseny de la web municipal haja costat més de 70.000€ i supose una regressió sense precedents en l’ús del valencià respecte a la seua antiga versió.

“Mentre la tendència europea és recuperar i protegir els drets culturals dels Pobles que han patit persecucions supremacistes, a Torrent sembla que el govern municipal obliga la població a viure i relacionar-se amb l’administració en castellano, un fet manifestament il·legal i antidemocràtic més propi d’una colònia que d’una nacionalitat amb autonomia pròpia”, explica Alabajos, que a més recorda al PSOE que fou eixe partit qui aprovà l’Estatut d’Autonomia, on s’especifica clarament que la concepció moderna del País Valencià s’explica a través de la seua nacionalitat històrica (art. 1.1) i del valencià com a llengua pròpia (art.6.1), a la qual s’ha d’atorgar una especial protecció i respecte (art 6.5). 

Finalment, des de Compromís inviten els socialistes a complir amb el reglament de normalització lingüística de Torrent, que ells mateixos aprovaren, perquè “en política la paraula es manifesta amb el vot i actuar en contra del que s’ha votat és burlar-se de la pròpia essència democràtica”.

Pujar