elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torna el Dijous Llarder, la festivitat que reuneix gastronomia i tradició en la Comunitat Valenciana

Torna el Dijous Llarder, la festivitat que reuneix gastronomia i tradició en la Comunitat Valenciana
  • On se celebra el Dijous Llarder en la Comunitat Valenciana?

El Dijous Llarder, també conegut com a Dijous Gras, és una festivitat tradicional que se celebra en diferents punts de la Comunitat Valenciana i que marca l'inici dels dies previs a la Quaresma. La data assenyalada enguany serà el dijous 27 de febrer, moment en què moltes localitats valencianes reviuran aquesta tradició amb berenars a l'aire lliure, activitats festives i la degustació de productes típics.

Origen i significat del Dijous Llarder

El Dijous Llarder té les seues arrels en la tradició cristiana, ja que se celebra el dijous anterior al Diumenge de Carnaval, just abans del Dimecres de Cendra, que marca l'inici de la Quaresma. El seu nom prové del terme català "llard", que significa "sagí" o "cansalada", fent referència a l'abundància d'aliments grassos que es consumien aquest dia com una última indulgència abans del període d'abstinència i dejuni que estableix la Quaresma.

Al llarg dels segles, aquesta festivitat ha mantingut el seu caràcter gastronòmic i social, convertint-se en una jornada festiva en què amics i famílies es reuneixen per gaudir de menjars típics a l'aire lliure. En moltes localitats valencianes, s'organitzen berenars i activitats infantils per mantenir viva aquesta costum.

Gastronomia típica del Dijous Llarder

Com el seu propi nom indica, el Dijous Llarder està vinculat al menjar abundant i energètic. A la Comunitat Valenciana, alguns dels productes més consumits en aquesta data són:

Llonganisses, xoriços i botifarres, embotits tradicionals que es rosteixen o es mengen en entrepans.

Truites de diversos tipus, des de la clàssica de creïlla fins a versions amb embotits o espinacs.

Fogassetes, uns dolços típics de municipis com Alfondeguilla, que es reparteixen entre els assistents.

Coca salada i empanades, farcides d’embotits o verdures.

Aquesta jornada gastronòmica és una oportunitat per gaudir dels sabors tradicionals i compartir moments en grup, reforçant la identitat cultural de cada municipi.

Dijous Llarder a la Comunitat Valenciana

A la Comunitat Valenciana, el Dijous Llarder se celebra amb especial entusiasme en municipis com Alfondeguilla, on cada any l'Ajuntament organitza activitats per a tota la població. Altres localitats també s'hi sumen a la tradició, organitzant berenars populars i esdeveniments en parcs i places.

Les celebracions solen incloure:

  • Repartiment de productes tradicionals en escoles i espais públics.
  • Activitats lúdiques i recreatives per als més menuts.
  • Reunions familiars i d’amics en parcs o entorns naturals per compartir el berenar.

El Dijous Llarder és, sens dubte, una festivitat que continua molt arrelada a la cultura valenciana, mantenint viva la tradició i adaptant-se als temps actuals sense perdre la seua essència.

Sagunt i Petrés: "Dijous de Berenar" i "Dijous Llarder"

A la comarca del Camp de Morvedre, localitats com Sagunt i Petrés celebren aquesta festivitat amb gran entusiasme. A Sagunt, la tradició es denomina "Dijous de Berenar", mentre que a Petrés es coneix com "Dijous Llarder". Durant aquests dies, és comú que famílies i amics es reunisquen per gaudir de la pataqueta, un pa amb forma de mitja lluna que es farceix amb ingredients com truita de faves, alls tendres, esgarraet o embotits. Aquestes reunions solen fer-se a l'aire lliure, en parcs o zones naturals pròximes. 

Aspe: "L'Últim Dijous" o "La Jira"

A la localitat d'Aspe, a la província d'Alacant, el Dijous Llarder se celebra sota el nom de "L'Últim Dijous" o "La Jira". Aquesta festivitat, declarada d'Interès Turístic Provincial, inclou desfilades de grups coneguts com "Jires", que vesteixen amb disfresses originals i temàtiques. Després de les actuacions a la Plaça Major, les "Jires" es dirigeixen al camp per degustar plats tradicionals com l’arròs amb conill i caragols, acompanyat de torrades i mistela. ​

Monòver: "Dijous de Berena"

A Monòver, també a Alacant, la tradició del "Dijous de Berena" s’ha revitalitzat en els últims anys. Des del primer dijous després de Sant Antoni fins al Dimecres de Cendra, els habitants celebren aquesta festivitat reunint-se per gaudir de la mona de Pasqua, un dolç típic elaborat per les fleques locals. A més, s'organitzen rutes guiades per llocs emblemàtics del municipi, com el Paratge dels Molins i la Rambla del Salitre, enriquint així aquesta tradició social i cultural. 

Alfondeguilla: Celebració del Dijous Llarder

Tradicionalment, en aquesta localitat de la Plana Baixa, els veïns es reuneixen per gaudir de la fogasseta, una barra de pa farcida de tomaca, ou i llonganisses, que en ocasions inclou botifarra. Encara que en el passat era comú que les famílies i amics es desplaçaren a la muntanya per celebrar aquesta jornada, en l’actualitat la festivitat s’adapta a les circumstàncies, mantenint viva la tradició gastronòmica local. ​

L'Ajuntament ha organitzat diverses activitats per celebrar el Dijous Llarder el pròxim 27 de febrer:

Pel matí, es repartiran les tradicionals fogassetes al CEIP Castro perquè els més menuts puguen gaudir de la tradició a l'escola.

Per la vesprada, a partir de les 16:30 hores, al parc de l'Avinguda Betxí, hi haurà jocs, animació i música. A més, els assistents podran portar el seu berenar, mentre que l'Ajuntament posarà a disposició la beguda necessària.

Pujar