VÍDEO | Una mànega marina recorre la costa del Mareny Blau a Sueca
La impressionant escena ha estat gravada a primera hora del matí
La Comunitat Valenciana està aquest divendres en alerta per tempestes i pluges que ja s'han deixat notar des de primera hora del matí. Una de les escenes més impressionants de la jornada la trobem a la costa de Sueca a València, on s'ha format una gran mànega marina cap a les set del matí.
Però en què consisteix aquest fenòmen? Una mànega marina és un remolí de vent que es desenvolupa sobre una gran superfície d'aigua com un llac o el mar. És una mena de tornat sobre l'aigua, i realment les seues característiques són força semblants al terrestre.
Aquest fenòmen es desenvolupa en cinc fases, com van revelar els estudis realitzats per Golden als Cayos de Florida i recollits a Tiempo.com. Les cinc fases són les següents:
La taca fosca: Sobre la superfície de l'aigua es forma una mena de disc de color molt fosc.
L'espiral: Al voltant de la taca es desenvolupen unes bandes espirals.
L'anell d'escuma: A sobre de la taca es comença a formar un remolí d'escuma. En aquesta fase comença a créixer “la tuba” de la màniga marina.
Maduresa: Els dos elements esmentats a la fase anterior assoleixen la seua màxima grandària.
Dissipació: El fenomen es dispersa, de vegades de manera brusca.
Aquests tornados poden arribar fins a la costa, causant desperfectes en zones costaneres o, encara que normalment quan arriben a la costa solen esvair-se.
Cal destacar que aquest fenomen sol donar-se a Espanya a Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears o les Illes Canàries. Precisament la costa mediterrània és la més propensa al fet que es manifestin les mànigues marines i, més en concret, a la tardor, ja que en aquest moment les aigües estan a una temperatura més alta i les borrasques típiques de l'època comencen a fer acte de presència.