Silla reprén les obres que evitaran les greus inundacions en la localitat
Enguany han començat les obres de rehabilitació i ampliació de la xarxa de canonades i albellons de la localitat per a evitar que es repetisquen les escenes d'inundacions que convertien la localitat en una bassa cada vegada que plovia
Que Silla s'inunde cada vegada que plou amb intensitat. És el que es vol evitar amb les obres de renovació dels albellons i de les canonades que s'estan duent a terme en esta localitat valenciana i que, després de set anys des que començaren i amb una parada d'altres cinc a causa de problemes amb la constructora, podrien solucionar definitivament el problema que arrossega Silla cada vegada que hi ha una tempestat sobtada.
La consellera d'Agricultura i Medi Ambient ha volgut comprovar in situ com estan evolucionant les obres en un dia que, paradoxalment, ha ixit amb pluges. Així, Elena Cebrian ha recorregut els carrers del centre històric en què s'estan realitzant les dites obres d'adequació. Concretament, la Generalitat està costejant les fases 1 i 2 de la mateixa amb un pressupost invertit de huit milions d'euros i invertirà altres 6 milions en la fase 4. La tercera fase depén de pressupost municipal.
Amb esta actuació es vol evitar que es repetisquen estampes com les de la imatge, cedida pel fotògraf local Pedro J. Picazo, i en les que s'observa com la ciutat es convertia en una bassa. "Ací l'aigua ha arribat a un metre d'altura quan ha plogut molt", comentava Magdalena, una veïna de la zona sobre la Plaça Espanya. És en este punt on s'està construint un albelló amb capacitat per a quasi cinc metres cúbics d'aigua i evitar així les inundacions de carrers com València o Reis Catòlics.
Precisament una de les zones més afectades era avinguda principal, la Rambla de la Independència, que com bé el seu nom indica era una rambla natural. Es tracta d'un projecte "urgent i important", en paraules de la titular d'Agricultura: "Era necessari no sols pel que suposa per al nucli urbà sinó també per la capacitat d'arreplegar aigües pluvials que poden sorgir amb gran intensitat i concentració en el temps, dau nostre clima". Un clima caracteritzat perquè no caiga ni gota en uns quants mesos i de sobte arribe una gran tempestat.
El que afecta Silla és, segons Cebrián, un problema de seguretat però també ambiental perquè l'aigua que passa per la localitat s'ha de filtrar perquè arribe neta a l'Albufera. Així mateix, la consellera d'Agricultura ha insistit diverses vegades en la necessitat de finalitzar la infraestructura perquè no s'acumule un volum "excesiu" en una zona en què "hi ha risc d'inundació, de contaminación i de molèstia per als veïns".
Diversos anys parades
Les obres van començar en 2009 i davant de la gran expectativa de solucionar un problema històric però tan sols dos anys després van cessar a causa de problemes "burocràtics", tal com apunten des de l'Ajuntament. La veritat és que problemes amb la constructora han mantingut les grues aparcades fins a este mateix any.
Així, en les dos primeres fases s'estan renovant i ampliant els albellons per a drenar l'aigua de pluja en el centre de la localitat evitant així que vesprada "hores" en absorverse, tal com ha lamentat l'alcalde de Silla, Vicent Saragossa. De moment ja es nota la millora amb estes dos primeres fases encara que la més esperada és l'última ja que eliminarà el "coll de botella" i farà que l'aigua isca del municipi més ràpidament.
Una última fase en què, a més, se solucionarà part del problema ambiental, tal com ha explicat Cebrián. Un 'filtre verd' natural netejarà l'aigua abans de que isca cap a l'Albufera: "És una qüestió de qualitat ambiental que redundarà en la qualitat de vida dels veïns de Silla".