Per què no s'han cobrat encara tots els ERTE?
La plantilla del SEPE demana paciència i denúncia el col·lapse dels sistemes
Des que el passat 14 de març es decretara a Espanya l'estat d'alarma, el número de ERTEs presentats al nostre país ha anat creixent amb passes de gegant. La crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus ha obligat moltes empreses a prescindir – encara que siga temporalment – de la seua plantilla les quals algunes porten quasi tres mesos sense rebre cap mena d'ingrés.
Uns ingressos que ja haurien d'haver arribat però que per un col·lapse del sistema encara no l'han fet. Solament una part dels treballadors afectats ha cobrat, malgrat que 9 de 10 deu expedients presentats ja han sigut resolts. Aquesta situació ha obligat el Govern a pactar amb els bancs un avançament de les presentacions, perquè encara no se sap quan es resoldrà el retard.
“L'important és a dir que cobrar cobraran. Estem fent tots els esforços” així es manifestava aquest dimarts el delegat de CSIF en el SEPE de València, Santiago Álvarez, en declaracions al InterCafé de Interconomía València recollides per elperiodic.com.
Des del sindicat denuncien un col·lapse del sistema al no haver-se enfrontat mai a una situació com l'actual. Per a mostra un exemple: durant el mes d'abril de 2019 el SEPE va tramitar mig milió de prestacions, mentre que en el mateix període de 2020 la xifra ascendeix a 3,5 milions de prestacions. “Estem fent jornades de fins a 12 hores i fins i tot els caps de setmana” afirma González.
“El SEPE és un organisme al qual en aquestes circumstàncies se li veuen les costures. Té molta deficiència estructural i quan passen coses com aquesta es produeixen els retards que s'estan produint ara” explica el representant sindical, al mateix temps que insisteix: “Tot es reconeixerà”.
En aquest sentit, entre les propostes del sindicat per a solucionar aquesta problemàtica destaca la de reforçar les plantilles i les eines: “Hem perdut des de l'última crisi entre 3.000 i 4.000 efectius de la plantilla. Si tinguérem els recursos que té per exemple l'Agència Tributària les coses no serien tan dolentes com les que estem suportant”.
Per tant, els motius pels quals no tots els treballadors han rebut la seua prestació per desocupació es deu a una saturació del sistema que des del SEPE estan intentant esmenar en el menor temps possible.