elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les severes conseqüències en la Comunitat Valenciana del possible col·lapse imminent d'una de les corrents més importants de la Terra

Embassament del Regajo (Navajas) en època de sequera
Embassament del Regajo (Navajas) en època de sequera
  • Un article científic parla d'un 95% de probabilitat que això ocórrega i el que estem vivint este hivern podrien ser ja les seues conseqüències

Experts en meteorologia comencen a mostrar la seua preocupació davant la situació de sequera que persistix en el temps sobre nosaltres.

En xarxes socials estem veient com alguns tracten d'explicar el per què d'esta situació.

Si la veritat és que les sequeres són períodes que han ocorregut sempre en el passat, estes poden ser cada vegada més freqüents, més allargades en el temps i per tant més severes.

Estos experts avisen que el corrent del Golf de l'oceà Atlàntic, que distribuïx la calor cap a Europa, s'està parant. S'alentix a raó de 3 milions de m³/segon i pertany a un sistema més complex que es denomina Circulació Meridional Atlàntica (AMOC en anglés).

On podria ocórrer esta paralització o col·lapse?

Tot sembla indicar que seria en l'oceà Atlàntic nord.

En la part dreta veiem com hi ha branca d'un corrent càlid que porta aigua dels tròpics amb temperatura més elevada que també se li suma el corrent del Golf i eixa és la que ens propicia a Europa un clima suau.


Però eixe corrent, en arribar a eixa part nord de l'Atlàntic, es refreda en arribar al cercle polar àrtic i l'aigua que no es congela queda amb més densitat de sal i pes més.

Este fet porta com a conseqüència que en eixe punt de l'oceà l'aigua s'afone una grandíssima quantitat d'aigua i viatge cap a altres zones.

Si afegim que estem en una tendència de calfament global, tal com estem comprovant i així ho corroboren les dades climatològiques, això també origina que es fon el gel del cercle polar i per tant l'aigua d'eixa zona perda salinitat, pes i densitat.

En definitiva, tot això origina que disminuïsca l'enfonsament de l'aigua en esta localització i per tant el conseqüent col·lapse d'eixe corrent, tenint conseqüències molt dràstiques en el món.

Este estudi parla d'un 95% de probabilitat que això ocórrega entre el 2025 i final de segle.

Quines serien les conseqüències per a la Comunitat Valenciana?

Segons el CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques), un primer efecte del col·lapse de l'AMOC seria un clima més fred a Europa, en detindre's aportació de calor. El segon efecte són l'escassetat de precipitacions i per tant una major desertificació de les regions més al sud, afectant dràsticament en tota la regió Mediterrània.

Amb una major irrupció d'aigua freda pel col·lapse del corrent es genera un potent anticicló subtropical en l'Atlàntic meridional, quasi crònic, que va basculant d'oest a est fins a arribar a l'àrea mediterrània.

L'anticicló, molt estable, s'enfortix en la vertical de la Península, mentres un nou nucli d'altes pressions es forma de nou. El procés es torna cíclic. És tota una expansió de la denominada cèl·lula d'Hadley, que marca el límit dels anticiclons subtropicals, ara molt més al nord.

Este mur és el que fa que no arriben les precipitacions, només es produïxen en l'oest de la Península Ibèrica quan l'anticicló bascula cap al nostre territori. Cap al 2050 este corrent es podria parar per complet.

Els experts avisen que si això ocorre tindríem dos Europes; la gelada en el nord i la desèrtica en el sud.

Fa anys que s'observa este alentiment del corrent del Golf i l'alteració general de l'AMOC, i el que estem vivint este hivern ja són les seues conseqüències, afirmen.

Pujar