Vox, sense candidats a les portes de les eleccions autonòmiques
La formació liderada per Santiago Abascal concentra en la Comunitat el 12% dels afiliats de tota Espanya
Vox continua sense confirmar quins candidats es presentaran com a caps de llista del seu partit durant les eleccions autonòmiques i municipals quan només falten dos meses perquè se celebren els comicis. De fet, fonts valencianes de la propia formació han assegurat hui que ni el Comité Executiu Provincial ni el president nacional, Santiago Abascal, tenen constància de quins seran el triats per a competir el pròxim 26 de maig. “Sabrem els noms del candidats en Falles, fins llavor tot el que es diga són especulacions, han declarat les mateixes fonts del partit.
Entre els noms més escoltats per a la candidatura autonòmica durant les úlitmes setmanes cobra especial rellevància José María Llanos, president de Vox en la Comunitat Valenciana des de 2014. “Tots pensem que el més obvi és que siga ell el candidat perquè és el president, però no està confirmat”, han indicat des de la formació verda. I és que, si finalment se celebraren primàries dins del partit, Llanos hauria d’enfrontar-se a Juan García Sentandreu, exlíder d’Acció Valencianista, qui també compta amb un ampli nombre de simpatitzants entre les files de Vox.
D’altra banda, la secretària d’Acció Social de Vox a la província de València, Ángeles Criado, seria la candidata que més possibilitats tindria d’encapçalar la llista de les eleccions municipals si Llanos s’alça com a líder del partit en les autonòmiques, ja que la secretària ha sigut definida en diverses ocasions com la “mà dreta de Llanos”. A aquests posibles aspirants se sumen els rostres ja coneguts de Ximo Díaz, president de la Falla de la Mercè, i Rita Corbín Barberá, advocada y neboda de la exalcaldesa de València. Però des de Vox aclareixen que tampoc aquests noms estan confirmats. “Son dos militants més, no sabem si es presentaran como a candidats”, destaquen.
TRENCAR LA BARRERA DEL 5%
Aconseguirá Vox convertir la Comunitat Valenciana en la pròxima Andalusia y fer el salt a Les Corts? Aquesta és la pregunta que tots els valencians es fan a dos mesos de les eleccions. I és que el partit d’extrema dreta té grans expectatives en la Comunitat, on pretén trencar enguany la barrera del 5% necessària per a aconseguir entrar en Les Corts. “Esperem traure bastants vots perquè ha aumentat el número de gent que dóna suport a Vox al carrer y també el nombre d’afiliats en els últims mesos”, subratllen fonts del partit a València. Per a formar part del Parment valencià, la formació de Santiago Abascal hauria d’obtindre 100.000 vots, un 10% més dels 10.184 que va collir en 2015. No obstant això, des del partit es mostren optimistes per a aconseguir aquest objectiu, ja que Vox compte hui dia amb 2.500 afiliats a la província de València i ronda els 4.000 en la Comunitat, la qual cosa suposa quasi el 12% dels afiliats de tota Espanya. En aquest sentit, la formació espera aconseguir entre catorze i quinze diputats, encara que només es presentaran en les tres locatitats i en determinats municipis com Algemesí, Sueca, Xàtiva, Alzira o Paterna.
PROGRAMA DE VOX PER ALS VALENCIANS
Fi de les autonomies: Vox considera prioritari l’eradicació de les autonomies per a posar fi al “balafiament” que al seu judici generen. Per això, encara que concorren a les eleccions autonòmiques s’organitzen des de làmbit provincial i depenen de Madrid. El seu objectiu és la desaparició de les autonomies, però advoquen per fer-ho de manera progressiva, és a dir que determinades competències com a Salut, Educació o Justícia es retornen a l’Estat. “Volem que un malalt de Salamanca no tinga problemes perquè l’atenguen a València, ni a l’inrevés, insisteixen.
Pla Hidrològic Nacional: Inclou un transvasament d’aigua des de les conques del riu Ebre fins a les de València, Murcia y Almería, “una mesura que s’anava a prendre però el PSOE va paralitzar”.
Defensa del senyals d’identitat valencianes: Aposten per la normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i la supressió de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), així com fer oficials els títols de la llengua valenciana seguint les normes del Puig.
Educació:Districte únic per a garantir als pares el dret a triar la llengua i els valors del col·legi dels seus fills independentment de la zona. A més, pretenen incloure el desenvolupament del xec escolar perquè els diners es destinen a les famílies en comptes del col·legi.
Fi dels vetos del Ministeri d’Agricultura: Consideren que els vetos cap als productes valencians suposen una vulneralització del principi de lliure competència.
Impostos: Creació d’una llei que defense la propietat privada enfront de l’ocupació de la mateixa, i baixada d’impostos como l’IBI, el de vehicles, el de tracció mecànica i la resta d’impostos locals.
Ajudes a discapacitats i persones depenents: Subvencions per a la compra de caminadors, cadires de roda, audiòfons, bastons… i especial ajuda a les famílies amb familiars al seu càrrec amb persones amb problemes mentals.