Santa Pola Turisme presenta un chatbot inclusiu desenvolupat a través d’Invattur per l’empresa SemanticBots
Turisme Santa Pola fa uns quants anys que aposta pel turisme intel·ligent i que pertany a la xarxa de destinacions turístiques DTI gestionada des de l’Institut Valencià de Turisme (Invat-tur).
Una de les actuacions que s’ha dut a terme conjuntament amb Invattur, Vinaròs i l’empresa Semantic Bots és la creació d’un chatbot inclusiu que utilitza amb aquesta finalitat la seua plataforma de tecnologia SayOBO.
El chatbot té nom propi, es diu Paula, per l’origen toponímic de Santa Pola, i es podrà utilitzar des de la web www.turismosantapola.es.
Des de Turisme Santa Pola estem molt orgullosos de comptar amb aquesta col·laboradora tan llesta, que anirà aprenent a mesura que li fem preguntes relacionades amb els recursos turístics de la nostra vila marinera, i que a més utilitzarà un llenguatge “natural”, evitant respostes robotitzades. El pilot treballarà inicialment en castellà, per a després poder incorporar la seua capacitat de resposta en altres idiomes, en tractar-se d’un chatbot multi-idioma basat en la tecnologia pròpia de l’empresa.
Gràcies a la col·laboració i suport de l’Invattur, Santa Pola juntament amb Vinaròs són els municipis pilot que llançaran aquesta iniciativa. La presentació de Paula/Joana com chatbot inclusiu de turisme Santa Pola/Vinaròs coincideix aquesta setmana amb la presentació del Pla Estratègic de Turisme 2020-2025 de la Comunitat Valenciana per part de Turisme. Amb aquest chatbot, s’estan portant a la pràctica els pilars en els quals s’assenta aquest pla: “La Comunitat Valenciana ha de ser una destinació turística autèntica, segura, triada pel seu caràcter hospitalari, el seu estil de vida mediterrani i els seus valors ètics; gestionat de manera col·laborativa i corresponsable, i orientat a la seua transformació en territori intel·ligent (inclusiu, innovador i sostenible).”
SemanticBots, és una empresa de base tecnològica de Castelló formada per professors i investigadors del grup Temporal Knowledge Bases Group (TKBG) de la Universitat Jaume I, que ha desenvolupat el primer chatbot inclusiu adaptat a persones amb problemes de visió i persones majors. SayOBO ha estat desenvolupat a partir d’una plataforma pròpia de SemanticBots, amb l’objectiu de facilitar i millorar l’accés a la informació i als tràmits digitals a la societat.