La sanitat pública, el cavall de batalla a tres mesos de les eleccions
Aquest dimarts hem assistit a una d'aquestes batalles amb dues convocatòries sobre sanitat valenciana, una del president de la Generalitat a Alacant i una altra del president del Partit Popular a València
La sanitat és sempre el cavall de batalla dels partits polítics i a tres mesos de les eleccions aquesta batalla pot ser final. Aquest dimarts hem assistit a una de les conteses amb dues convocatòries sobre sanitat valenciana, una del president de la Generalitat a Alacant i una altra del president del Partit Popular a València.
Ximo Puig ha visitat les obres d'ampliació del servei d'Urgències de l'Hospital General Universitari Doctor Balmis d'Alacant, terra per cert de Carlos Mazón, líder dels populars, que ha estat aquest dimarts a València reunint-se amb el comitè d'empresa de l'Hospital de La Ribera per conèixer la situació daquest hospital.
El president de la Generalitat, en la visita a Alacant, ha defensat que la sanitat pública valenciana és "una sanitat excel·lent gràcies als treballadors" i reconeixia el problema de les llistes d'espera, mentre que a València, Mazón compareixia amb el president del Comitè d'Empresa de l'Hospital de la Ribera per denunciar “una situació molt complicada” a un hospital que no ha deixat de “donar problemes” al Botànic des de la seua reversió el 2018.
Mazón s'ha compromès a resoldre el problema d'Alzira si governa i fer-ho “reconeixent el talent i l'experiència dels seus treballadors, equiparant-los a la resta de la xarxa pública valenciana”. Cal recordar que en aquest temps han dimitit dos gerents i tres directors mèdics i que les protestes estan a l'ordre del dia: “No s'està reconeixent l'esforç del personal sanitari que ho dóna tot, ofereix solucions i que, fins i tot, us ha portat a la renúncia a jubilacions i promoció interna”.
En roda de premsa després de la reunió, Enrique Martínez ha lamentat que després de cinc anys segueixen sense un conveni que regule les condicions laborals: “Fa quatre anys que negociem amb una Conselleria que fa orelles sordes a les nostres reivindicacions i això es tradueix que el clima laboral és insostenible”. De fet, la negociació amb la Conselleria està oberta i, si no arriba a acord, els treballadors aniran a la vaga. Una decisió que s'ha emplaçat a prendre's el proper 20 de gener.
El darrer enfrontament entre conselleria i treballadors ha estat pel canvi de les planetes dels treballadors. Des de la Conselleria de Sanitat insisteixen que estan treballant en unes de noves, “que permetin oferir una millor assistència sanitària als pacients, sense alterar ni menyscabar les condicions de treball dels professionals”.
"Som conscients que el nostre principal actiu a l'Hospital Universitari de la Ribera són els nostres professionals i estem segurs que, amb la responsabilitat i la voluntat d'enteniment de totes les parts implicades, podrem arribar a un acord que siga favorable per a tots i totes" , conclouen des de la Conselleria mentre que des del Comitè d'Empresa lamenten que només són pegats i que hi ha un problema de fons darrere.
Des d'Alacant, una situació ben diferent, una posada en valor de la sanitat valenciana. Puig ha assegurat que la Comunitat Valenciana disposa d'una sanitat pública "d'enorme qualitat" que ha atribuït a la feina dels "professionals de la sanitat", i ha mostrat el seu compromís de continuar "millorant l'assistència en atenció primària i especialitzada", així com de reduir les llistes despera.
En aquest sentit, ha recordat que, des de principis d'any, les persones que requereixin una intervenció quirúrgica per a la qual hi haja una demora superior als 60 dies, poden recórrer a un centre concertat.