Sanitat començarà a injectar la doble vacuna de covid i grip el 17 d'octubre
Aquest dimarts començarà la primera tanda de vacunacions a sanitaris, pero només contra el covid
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública començarà a inocular la doble vacuna contra la grip i el coronavirus tant a sanitaris com a persones majors i vulnerables a partir del 17 d'octubre.
Es tracta del moment en el qual "els virus respiratoris tenen més auge", ha explicat el conseller, Miguel Mínguez, en la seua visita a l'hospital general de Castelló, on ha indicat que "d'acord amb l'opinió dels epidemiòlegs de la Conselleria es va decidir que la primera tanda en la qual es fusionarien totes dues vacunes seria en aqueixa data":
Mentrestant, la Conselleria comença aquest dimecres a administrar la segona dosi de record de la vacuna contra el coronavirus al personal dels centres, serveis i establiments sanitaris, tant d'Atenció Primària com hospitalària, pública i privada, així com a les persones que treballen en els serveis d'emergències sanitàries i estan en contacte amb pacients. En total, són 130.000 persones.
“La vacunació de tot aquest personal que treballa en centres sanitaris, tant públics com privats, s'escometrà principalment en els llocs de treball i en els Serveis de Prevenció adherits. A més, s'han mantingut reunions amb els col·legis professionals, que podran organitzar campanyes ad hoc”, ha explicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.
La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP), per part seua, ha criticat que comence la vacunació dels sanitaris abans que estiguen disponibles les vacunes contra la grip, la qual cosa retardarà l'inici de la doble inoculació. Així, lamenten la “falta de planificació i la improvisació de la conselleria, ja que les vacunes enfront de la grip no estaran disponibles almenys fins al 17 d'octubre, i el més eficient és vacunar alhora d'ambdues, com s'ha fet en anys anteriors.”
Així, la "primera tanda" de sanitaris que reba totes dues vacunes serà que tinga prevista la inoculació en la segona quinzena d'octubre. A més dels sanitaris, i de les persones que viuen o treballen en residències de majors i altres centres d'atenció a la discapacitat i que ja estan rebent la protecció extra contra el coronavirus, a partir del dilluns 17 d'octubre es vacunarà també als qui tenen condicions de salut d'alt risc i a la població de 80 i més anys, d'acord amb les Recomanacions de Vacunació enfront de COVID-19 per a la tardor a Espanya del Ministeri de Sanitat.
En concret, està previst començar la immunització amb els majors de 80 anys i, seguidament, majors de 70 anys i majors de 60 anys, per aquest ordre perquè l'edat és un factor de risc en la malaltia per coronavirus.
En el cas de les persones que rebran la vacuna per edat, “se simultanejarà la segona dosi de record de la vacuna contra la COVID amb la vacuna de la grip per a evitar dobles desplaçaments”, ha afegit Mínguez. Aquest grup poblacional s'immunitzarà seguint les directrius que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública comunicarà amb antelació.
Sumant tots els col·lectius, el nombre de persones susceptibles de rebre la segona dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus, ascendeix a 1.659.534 en la Comunitat Valenciana.
En la primera setmana d'implementació de les Recomanacions de Vacunació enfront de Covid-19 per a la tardor a Espanya, un total de 17.618 persones han rebut la bovina bivalente en la Comunitat Valenciana.
Cinc mesos de separació des de l'última vacuna contra la COVID
La Comunitat Valenciana està administrant aquesta dosi de record amb bovines bivalentes, que generen protecció enfront de les subvariantes d'ómicron (les presents actualment) i contra altres variants que van circular amb anterioritat.
La dosi s'està inoculant independentment del nombre de vacunes rebudes amb anterioritat perquè es tracta de preparacions noves que protegeixen contra subvariantes d'ómicron i altres llinatges. A més, la infecció recent no és ni una contraindicació ni una eximent per a la vacunació enfront de COVID-19. Ara bé, s'ha observat una millor resposta a la vacunació quan es respecta un interval de temps entre la infecció prèvia i la vacunació.
En concret, el lapse és d'almenys cinc mesos després de la infecció (això inclou a les persones amb símptomes prolongats posteriors a la COVID-19) excepte per a residents de centres de majors, persones de 80 i més anys, i pacients que tenen un alt grau d'immunosupressió, col·lectius per als quals l'interval es redueix a tres mesos.