elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt reactiva el projecte de l’Oceanogràfic ‘La mar de Sagunt: missatge en una botella’ per a conscienciar de la importància del medi marí

Sagunt reactiva el projecte de l’Oceanogràfic ‘La mar de Sagunt: missatge en una botella’ per a conscienciar de la importància del medi marí
  • L’acte de clausura serà la solta d'una tortuga a la platja de Sagunt el 23 de març, dijous, en el qual se celebrarà el Dia Mundial de l'Aigua que és el 22 de març

L'Ajuntament de Sagunt i la Fundació Oceanogràfic han presentat este matí en el Consistori el projecte “La mar de Sagunt: missatge en una botella”. Este projecte el van iniciar en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i Global Omnium durant el curs escolar 2019-2020 i, a conseqüència de la pandèmia, no el van poder finalitzar.

Cal recordar que es tracta d'un projecte educatiu que té com a objectiu fomentar les bones pràctiques en el medi marí i conservar la seua biodiversitat, a través de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en concret amb l’ODS 14 (Vida Submarina). La seua intenció es reprendre el projecte en el punt que es va quedar amb la finalitat de concloure'l durant el present curs escolar 2022-2023.

Este projecte pretén conscienciar sobre la importància del món marí en les poblacions costaneres a través de la implicació de la comunitat escolar, en este cas concret, de 14 centres escolars tant de Sagunt com del Port de Sagunt, i la població infantil en general amb diferents activitats. Sagunt ha sigut triat com el primer municipi representatiu per a participar en esta campanya en la qual la Fundació Oceanogràfic fa partícip tota la ciutadania de la importància de protegir el món marí.

Sagunt disposarà de dos cofres que viatjaran entre els dos nuclis de població de la ciutat. La botella conté una etiqueta emulant la de les botelles de vi en la qual es pot llegir un missatge de sensibilització. L’acte de clausura serà la solta d'una tortuga a la platja de Sagunt el 23 de març, dijous, en el qual se celebrarà el Dia Mundial de l'Aigua que és el 22 de març.

El regidor d'Educació, Josep Manuel Tarazona, ha agraït a la Fundació Oceanogràfic i a Global Omnium per pensar en Sagunt per a iniciar les activitats d'este projecte mediambiental. «A Sagunt sabem que l'emergència climàtica és un problema molt greu i per això portem endavant projectes de sensibilització ambiental com este», ha manifestat el regidor. Tarazona ha declarat que esta acció ha tingut molt bon acolliment en els centres educatius. «Després de l’aturada d’esta activitat a causa de la pandèmia, hui volem pegar-li la volta, volem que torne l’alegria i la il·lusió amb més força que mai. L’objectiu d’esta activitat també és vertebrar el nostre municipi, conèixer i conscienciar-se de la importància que té la nostra mar. Tenim una mar que és magnifica i és important per a la nostra salut i per a la nostra vida. Per això, este projecte até a la biodiversitat, sobretot en la nostra franja costera i al medi marí», ha manifestat el regidor.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha afirmat que l'educació mediambiental és imprescindible: «La mar Mediterrània donem per segur que estarà ahí sempre, però en realitat és important que repensem totes les coses que passen al voltant de la mar Mediterrània. L’Ajuntament i les empreses tenim molt a dir, però també cadascuna de les persones i, per això, és imprescindible que en actes com este, reflexionem un poc: realment estem fent tot el que podem per ajudar a la mar? La Fundació Oceanogràfic ens ha explicat que tenen un centre que intenta reflexionar sobre tot açò i que, també, cura els animals. Però allò que seria ideal és que els animals no hagen d’anar a ser curats a l’Oceanogràfic, sinó que tinguem un ecosistema en el qual els animals pugen créixer i ser lliures i feliços, sense contaminació».

També ha agraït la participació de l’alumnat dels 14 centres en esta activitat, «per fer que esta activitat tinga sentit. Ara ens toca un poc a tots aconseguir ser una societat millor i més respectuosa amb la nostra mar. Ens encanta anar a la platja, però això també ha d’implicar una responsabilitat, per exemple en els plàstics i en el medi ambient, que sigueu responsables amb les vostres decisions». Així com a la Fundació Oceanogràfic Global Onmiun per dur a terme este tipus d'iniciatives i per comptar amb Sagunt per a desenvolupar esta en concret.

Com ha explicat la responsable d'Educació Ambiental de la Fundació, Pepa Ferrando, l'alumnat dels col·legis adherits anirà depositant en feixos de posidònia realitzats amb cartolina, els missatges de bones pràctiques a aplicar per a millorar la salut de la mar, que es mesura en part per la quantitat d'esta alga. Esta acció és una oportunitat d'unir a tots els escolars davall l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU nº14. Així mateix, ha explicat als alumnes assistents a la presentació les funcions que fa la Fundació així com algunes accions que cal dur a terme per a conscienciar de la cura de la mar.

També, durant la presentació a l'Ajuntament, un grup d’alumnes ha llegit un manifest en el qual s’expressen diverses accions senzilles i a l'abast de tots per a protegir i cuidar l'entorn marí i que està escrit a l’etiqueta de la botella.

 

Pujar