El Museu Industrial va albergar este dimecres el seu primer esdeveniment amb una jornada de portes obertes i una presentació
Després de la recent recepció de l'obra, una vegada conclosos els treballs, i mancant el projecte de museïtzació, l'edifici rehabilitat es postula mentrestant com un espai obert per a la programació sociocultural
El Museu Industrial del Port de Sagunt, una vegada recepcionada l'obra de rehabilitació de l'edifici per part de l'Ajuntament, va albergar este dimecres el seu primer esdeveniment amb una jornada de portes obertes i la xarrada de presentació del nou número de la revista Braçal del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre.
L'activitat va comptar amb la nombrosa presència de la ciutadania que va voler acostar-se per a conéixer el resultat dels treballs, així com de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, del regidor delegat de Patrimoni Cultural i Industrial, Guillermo Sampedro, i més membres de l'Equip de Govern municipal i de la Corporació així com de representants de la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt.
Després de l'espai de temps destinat a la visita del museu per part de la ciutadania, es va donar pas en una de les sales del nou espai a la primera activitat cultural que va albergar el futur Museu Industrial, amb la xarrada de presentació del nou volum de la revista Braçal, editada pel Centre d'Estudis del Camp de Morvedre.
«El que no volíem com a Ajuntament era que este espai estiguera buit fins a finalitzar este nou projecte. Hem volgut dotar-lo de vida», va manifestar el primer edil durant la seua intervenció en l'esdeveniment. Moreno va definir el Museu Industrial com «una de les joies» del patrimoni industrial del municipi i va animar a tothom a acostar-se a conéixer-lo.
«Sens dubte, queden moltes coses que fer, però ara el repte és de tots i totes, així que tendim la mà a tot el teixit associatiu del municipi que vulga dur a terme actuacions culturals ací», va afegir l'alcalde.
Per la seua banda, el regidor de Patrimoni Industrial va recordar que el resultat d'esta obra «és un treball conjunt de diverses legislatures i, per tant, de diverses corporacions, i també ha sigut un treball conjunt de diversos departaments i de tot l'ajuntament». A més, va agrair, igual que l'alcalde, el treball de la Fundació així com la seua aportació als departaments de Contractació i de Patrimoni.
Sampedro va posar l'accent principalment en la part de la memòria obrera «perquè és important que en este museu la protagonista siga eixa classe treballadora» que va arribar i va fer gran esta part del municipi. D'igual manera, es va referir a l'ús que es donarà a l'espai fins que concloga el projecte museístic: «Açò és un contenidor sociocultural de primer ordre i mentrestant continuarem fent activitat».
En este sentit, es va avançar que en les pròximes setmanes s'iniciarà una ronda de visites guiades conjuntament amb el Forn Alt, on també s'ha dut a terme una xicoteta intervenció per a reparar una sèrie de desperfectes que va patir fa any i mig, per Nadal es té la intenció de donar-li contingut amb tallers infantils i per a 2023 també hi ha previstes diverses exposicions.
Tant l'alcalde com l'edil van reconéixer els retards que ha patit la intervenció a causa de la sèrie de problemàtiques que van afectar el seu desenvolupament després de la declaració del concurs de creditors per part de l'empresa adjudicatària en 2013 i que va bloquejar per un temps els treballs i va alentir tot el procés. «Som conscients dels temps que comporten esta mena de licitacions», explicava Moreno. «És una obra que ha tingut massa recorregut, massa accidents i massa problemes, però per fi s'ha recepcionat i es pot obrir este espai», va exposar Sampedro.
«És un dia en què la ciutadania guanya un espai més, en què desbloquegem un projecte que ha trobat moltes problemàtiques per a les quals, a poc a poc, hem anat trobant les solucions i, a partir d'ací, volem que siga un espai viu, de dignitat per a la nostra memòria, el passat industrial i la memòria obrera. Continuem avançant en esta senda de dignificació del nostre patrimoni», va anunciar el primer edil.
En esta línia, el regidor de Patrimoni va desitjar que l'edifici del futur Museu Industrial «siga un espai obert i viu» i servisca també per a conéixer el patrimoni del municipi com a millor manera de conéixer els orígens «com a poble» així com per a protegir eixe mateix patrimoni industrial.