elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple Municipal sol·licita a la Generalitat les competències en el marc legislatiu en matèria d'igualtat i violència de gènere

El Ple Municipal sol·licita a la Generalitat les competències en el marc legislatiu en matèria d'igualtat i violència de gènere
  • A més, sol·licita la dotació econòmica de les unitats d'Igualtat íntegrament, incloent l'àmbit d'atenció bàsica a víctimes de violència de gènere, i que estes unitats estiguen incloses dins del marc legislatiu en matèria d'Igualtat

El Ple Municipal en la seua sessió ordinària d'octubre celebrada ahir ha aprovat sol·licitar a la Generalitat Valenciana la modificació de la normativa en matèria de violència de gènere i masclista, establint la competència en esta matèria per part de les entitats locals, en el marc legislatiu en matèria d'igualtat i violència de gènere.

A més, es va acordar sol·licitar a la Generalitat Valenciana la dotació econòmica de les unitats d'igualtat íntegrament, incloent l'àmbit d'atenció bàsica a víctimes de violència de gènere, i que estes unitats estiguen incloses dins del marc legislatiu en matèria d'igualtat, i no com una unitat més dins de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de servicis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.

La moció aprovada per la Corporació Municipal està motivada per l'entrada en vigor de l'actual Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, on les unitats d'igualtat com a servicis d'atenció primària bàsics «no estan dotades econòmicament, tal com recull el Contracte Programa» (conveni pluriennal que se signa entre la Generalitat i els ens locals, ajuntaments i mancomunitats, i pel qual l'Administració autonòmica finança la contractació dels equips de servicis socials municipals).

També a causa que «la concepció del tractament de les Àrees d'Igualtat dins d'una estructura limitada a la concepció de serveis socials, suposaria reduir el tema de la Igualtat de gènere juntament amb la seua més cruel manifestació que és la violència de gènere, a l'àmbit exclusiu dels serveis socials quan hauria de contemplar-se que les Àrees d'Igualtat han de tindre entitat pròpia i independent pel caràcter necessari que comporta la transversalitat i la visió global respecte a la Igualtat de Gènere, en cadascuna de les àrees municipals».

La moció va ser presentada pel PSOE, Compromís, Esquerra Unida, el Partit Popular i Ciutadans, i el seu ponent va ser l'alcalde i delegat d'Igualtat, Darío Moreno. Així mateix, va ser aprovada per unanimitat a excepció de VOX, que no comptava amb representació en el Ple a causa de l'absència del seu regidor.

Respecte als plans d'Igualtat realitzats per l'Ajuntament de Sagunt en els últims anys i tal com recull el text argumentatiu de la moció, l'Ajuntament ha desenvolupat diferents línies d'acció vinculades amb la Igualtat de Gènere, la diversitat i la prevenció i atenció de les violències masclistes. Això s'ha materialitzat amb l'aprovació i implementació de dos Plans d'Igualtat de Gènere (2006-2010) i (2012-2015), un Reglament Intern Per a la Transversalitat de Gènere (2015), un Pla Municipal d'Actuació i Coordinació enfront de la Violència de Gènere (2018-2022), i un Pla d'Igualtat Laboral (2021-2024).

És per això, que el text de la moció exposa que les administracions «han de fer front a aquesta realitat social, posant mecanismes socials i polítics per a atallar-la, oferint a les víctimes un tracte pròxim i humà, a través de l'actuació coordinada dels agents que ostenten la prevenció, detecció, protecció i atenció a les víctimes i les seues filles i fills, aprofitant les sinergies i sumant tots els esforços». En este sentit, l'Ajuntament de Sagunt «continua treballant diàriament per construir un nou model de relacions més just, més igualitari, bandejant definitivament els valors patriarcals i masclistes».

Així mateix, en el text expositiu de la moció es recull la contradicció que existix en la interpretació dels articles 28 i 29, «on queda clar que la competència en matèria de violència de gènere seria una competència autonòmica i no municipal». No obstant això, segons el que es disposa en la Llei 7/1985, de Bases del Règim Local, en l'article 25, punt 2) apartat o) disposa que: El municipi exercirà com a competències pròpies dels municipis actuacions en la promoció de la igualtat entre dones i hòmens, així com contra la violència de gènere.

La moció exposa que l'any 2004, coincidint amb l'entrada en vigor de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, l'Ajuntament de Sagunt va crear el departament municipal de l'Àrea de la Dona, amb personal i pressupost propi, separant esta estructura de l'àrea de Serveis Socials. La dotació d'un pressupost municipal a l'Àrea de la Dona «ha permés des de l'any 2004 fins hui, la implementació de polítiques públiques d'Igualtat per a fer de Sagunt un municipi més igualitari i lliure de violències masclistes». Este treball va ser reconegut públicament per la Generalitat València amb la distinció a Sagunt amb dos premis al ‘Municipi més igualitari de la província de València’, en els anys 2006 i 2011.

També el servei d'atenció integral de l'Àrea d'Igualtat va ser reconegut amb la distinció del ‘Premi Meninas’ de la Delegació de Govern de València en 2021 i des de l'any 2006, data en la qual es van començar a comptabilitzar en l'Àrea d'Igualtat, les atencions en matèria de violència de gènere ascendixen a més de 8.000.

És per això que es considera que les polítiques d'Igualtat i l'atenció a la violència de gènere «han d'estar situades en regidories d'Igualtat i no dins de regidories de Serveis Socials o de Benestar Social, responent així a la necessitat de separar estes estructures i accions per a evitar “la problematització de les dones”, i poder treballar amb elles d'una manera normalitzada i transversal. Les polítiques públiques d'Igualtat es fonamenten en la qüestió de gènere i no haurien de fer-ho en principis que guien accions més universals i generalistes».

Tal com recull la moció, les polítiques d'Igualtat han de tindre una entitat pròpia pels següents motius: Poder realitzar una anàlisi de la realitat local des d'una perspectiva transversal de gènere; poder viabilitzar i visibilitzar estes polítiques locals d'igualtat que permeten establir prioritats i objectius estratègics i pràctics, i per a això «és necessari comptar amb pressupost propi municipal amb perspectiva de gènere, i que estes accions estiguen recollides sota la responsabilitat tant tècnica com política de la Regidoria d'Igualtat», i finalment, poder incidir i treballar des d'una perspectiva global i transversal en totes les àrees municipals.

«Sobre la base de tot l'anterior, ens trobem davant un enfocament que no resulta compatible amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, i el Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista, i una visió de la violència de gènere reduccionista», destaca el text expositiu.

Pujar