El Ple Municipal acorda estudiar la implementació del Batxillerat d'Arts en el Port de Sagunt
Segons la moció l'alumnat ha de decidir entre desplaçar-se uns 7 km en acabar la secundària obligatòria, amb 16 anys, o canviar d'itinerari per a poder continuar estudiant prop del seu domicili
La Corporació Municipal va acordar, en la seua sessió ordinària del Ple, instar la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport a estudiar la implementació de la modalitat del Batxillerat d'Arts en qualsevol dels tres instituts del Port de Sagunt.
Esta moció va ser presentada pel grup polític municipal Iniciativa Porteña i defensada pel seu portaveu Manuel González. Així mateix, va ser aprovada amb els vots a favor de PSPV-PSOE, IP, PP, EU, Cs, Vox i Grup de No Adscrits, i l'abstenció de Compromís.
Tal com recull el text argumentatiu de la moció, després de l'aprovació de Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, coneguda popularment per les seues sigles (LOMLOE), els diferents centres d'educació secundària veuran ampliada la seua oferta de Batxillerats amb una nova modalitat, el Batxillerat General, que permet als alumnes que el cursen triar dos de les matèries de modalitat que oferisca cada centre, juntament amb l'obligatorietat de les matèries comunes i Matemàtiques Generals. Este nou camí en el Batxillerat compartix presència amb les modalitats de Ciències i tecnologia, i Humanitats i Ciències Socials, que oferixen tots els instituts de secundària. No obstant això, es recorda «l'existència d'una tercera via per a esta etapa postobligatòria: el Batxillerat d'Arts, modalitat sovint oblidada que procura una formació integral orientada a este camp».
Respecte al Batxillerat d'Arts, en l'actualitat es cursa en 10 centres privats i 59 centres públics en la Comunitat Valenciana, tres dels quals oferixen, a més, el denominat Bachibac Arts (que permet la doble titulació en Batxillerat espanyol i Baccaulauréat francés). No obstant això, de tots ells, «tan sols un es troba disponible a la nostra comarca, en l'IES Clot del Moro de Sagunt. Per això, la localitat més poblada del Camp de Morvedre, El Port de Sagunt, amb 44.428 habitants (2019), es troba òrfena en este camp, motiu pel qual gran part de l'estudiantat d'esta població ha de decidir entre desplaçar-se uns 7 km en acabar la secundària obligatòria, amb 16 anys, o canviar d'itinerari per a poder continuar estudiant prop del seu domicili», segons s'exposa en la part expositiva de la moció aprovada.
A més, la moció explica que l'INE i segons les últimes dades publicades, aproximadament un 5 % dels estudiants de Batxillerat es decanten per esta modalitat, de manera que, «a la localitat del Port Sagunt, que actualment compta amb quatre centres públics que impartixen Batxillerat (IES Camp de Morvedre, IES Eduardo Merello, IES Jorge Juan i IES María Moliner) i les seues huit línies de 1r de Batxillerat, cada any s'oferixen 280 places dels Batxillerats de Ciències i tecnologia, i d'Humanitats i Ciències Socials, mentre que no s'oferix cap d'Arts».
És per tot això pel que en la moció se sol·licita que «amb la futura posada en funcionament del nou Institut d'Educació Secundària i Batxillerat, el conegut com IES núm. 5, l'alliberament d'espai dels actualment saturats centres d'esta població serà una realitat, ja que hi hauria la possibilitat d'implantar la modalitat d'Arts bé en l'IES Camp de Morvedre, bé en IES núm. 5, bé en l'IES María Moliner, excloent aquells dos que quedaran com a centres integrats de Formació Professional». A més, es destaca que estos tres instituts presenten, «a més de la proximitat amb la majoria de la població de la comarca, altres avantatges com la proximitat amb altres centres formatius en el camp artístic que es troben al Port Sagunt, com la Unión Musical Porteña».