elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament i Aigües de Sagunt presenten el pla de neteja extraordinària d'embornals i altres punts crítics en cas de tempestes

L'Ajuntament i Aigües de Sagunt presenten el pla de neteja extraordinària d'embornals i altres punts crítics en cas de tempestes
  • Este pla especial de neteja d'embornals compta també amb la col·laboració de la SAG per a assegurar l'òptim funcionament hidràulic de cara als episodis de pluja extrema en el municipi

L'Ajuntament de Sagunt i Aigües de Sagunt han presentat este matí el protocol d'actuació davant amenaça de danes i l'informe de neteja anual planificada de la xarxa de sanejament de Sagunt. L'objectiu del protocol és definir les actuacions de neteja dels embornals de les zones més conflictives identificades a Sagunt, Almardè i Port de Sagunt, en previsió de les possibles precipitacions intenses del període tardorenc, coordinades amb la resta dels departaments municipals i la SAG, així com informar sobre els treballs de neteja programada de la xarxa de sanejament en el municipi de Sagunt.

Els treballs de neteja extraordinària per a períodes previs a possibles episodis de pluges extrema (DANA), es realitzaran en coordinació amb la Societat Anònima de Gestió (SAG), empresa pública que s'encarrega de la neteja viària del terme municipal de Sagunt. De manera que, entre totes dues organitzacions, es maximitze el rendiment de la neteja i s'executen els treballs com més prompte millor i eficàcia possible.

En la presentació d'este pla especial de neteja d'embornals han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el regidor d'Aigües, Pepe Gil, i el gerent d'Aigües de Sagunt, Antonio Corts.

Amb la condició d'assegurar l'estat òptim dels punts conflictius enfront de les amenaces de DANA, les labors de neteja es realitzaran coordinadament entre Aigües de Sagunt i la SAG. Per a això, s'han identificat en primer lloc els carrers els embornals dels quals poden tindre problemes de rebliment per fulles o a causa dels arrossegaments provocats en les vies públiques. Per a assegurar que estos punts conflictius no presenten problemes a l'hora d'evacuar les aigües pluvials, la SAG realitzarà una neteja diària en les zones, des que s'emeta l'avís de DANA per part de l'AEMET i mentre es mantinga el nivell d'alerta.

D'altra banda, anualment, per a assegurar el correcte funcionament de la xarxa de sanejament de Sagunt, segons han informat, es realitza per part d'Aigües de Sagunt un manteniment preventiu d'esta mitjançant la neteja i comprovació de la capacitat drenant de la xarxa. Per a això, Aigües de Sagunt dividix el municipi en diferents sectors en funció de les conques vessants existents, de manera que siga més senzill abordar cadascun d'ells per a la neteja.

D'altra banda, Aigües de Sagunt realitza una neteja periòdica en els diferents punts d'abocament a llit existents en el municipi de Sagunt, estos són: Eixida a la mar pel Canal de “Ciudadmar” amb periodicitat mensual a excepció de períodes estivals on és quinzenal; eixida a la mar pel Canal de la Llotja amb periodicitat quadrimestral. Cal destacar que en este cas Aigües de Sagunt no està habilitada hui dia, per a realitzar la neteja del canal pel fet que pertany al domini públic marítim-terrestre, per la qual cosa quan s'efectuen els tràmits pertinents per a habilitar a l'empresa subministradora, s'executaran els treballs de neteja, i finalment, l'eixida al riu Palància en la prolongació del carrer Illa Còrsega amb periodicitat bimestral.

El regidor d'Aigües, Pepe Gil, ha indicat sobre este pla que «li hem fet un gir de rosca a la situació per a millorar les actuacions que de manera sistemàtica es realitzen». Al que ha afegit que «es fan estes actuacions per a intentar minimitzar els riscos que generen les pluges intempestives, que probablement a causa del canvi climàtic poden anar in crescendo tant en intensitat com en freqüència, i està pendent de desenvolupar el pla estratègic de clavegueram i drenatge que s'està elaborant de fa un temps, que suposen inversions importants que generaran garanties, però són inversions que necessiten continuïtat en el temps, en les següents legislatures».

Per la seua part, el gerent d'Aigües de Sagunt, Antonio Corts, ha incidit en dos aspectes fonamentals: «el primer és que estem fent un esforç extraordinari davant unes situacions de pluja extraordinàries que puguen haver-hi, i que hem identificat aquells embornals crítics a nivell de tota la infraestructura de Sagunt, perquè estiguen operatius en el moment que sorgisquen els episodis de pluja». Així, ha agraït a la SAG la col·laboració per a identificar per zones crítiques i poder prioritzar la neteja dels embornals més susceptibles per l'època de tardor.

Finalment, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que esta labor de revisió i neteja es realitza durant tot l'any, i que habitualment es realitza una atenció extraordinària de manera preventiva quan arriba la temporada de pluges per a evitar qualsevol tipus de problema per l'acumulació d'aigües. «Això no lleva que no tinguem una infraestructura que hui dia estiga preparada per a qualsevol mena de tempesta i en moments puntuals, quan hi ha pluja torrencial, se sobrepassa la capacitat d'absorció del sistema i hem tingut llocs puntuals amb un increment d'aigua que, evidentment, és alguna cosa a evitar. Per això hi ha plans a llarg termini i recentment es va realitzar un estudi en profunditat per a veure on falten embornals, bombes o on cal redimensionar canonades, etc. i després les accions més a curt termini com és esta en particular»

Minimitzar el risc d'inundacions

Dins d'esta planificació, cobra especial rellevància la neteja i manteniment dels canals dels sobreeixidors existents en el municipi. Per a això es procedix de manera sistemàtica, sempre que es compte amb els permisos requerits, al seu desbrossament i neteja per a facilitar en tot moment l'evacuació de les aigües pluvials que arriben fins ells, minimitzant així el risc d'inundacions en cas de pluges intenses.

Així mateix, en el Pla de Manteniment i Neteja s'inclouen també les 11 estacions de bombament d'aigües residuals que hi ha a Sagunt, així com els dos tancs de tempestes, la missió de les quals és regular i impulsar aquestes fins a la depuradora, així com les eixides de col·lectors de pluvials, de manera especial l'eixida al riu Palància del col·lector denominat Illa Còrsega, l'eixida a la mar en el canal de Ciutat Mar i en el canal de la Llotja, en el qual després d'obtindre els permisos de Costes, començaren dilluns que ve els treballs en paral·lel amb esta campanya extraordinària.

En este sentit, Aigües de Sagunt recorda que l'ús inadequat dels sistemes de clavegueram dels habitatges pot provocar avaries i situacions de perill en el sistema general de clavegueram de la ciutat. Entre estos usos inapropiats estan l'eliminació a través del vàter de les tovalloletes humides de bany, que acaben formant embossos en les xarxes de clavegueram o bé en les estacions de bombament, posant de debò perille el funcionament del sistema general d'evacuació d'aigües.

A més s'ha detectat un augment en les xarxes d'elements com a guants o màscares, que s'utilitzen per a la prevenció davant la Covid-19, que acaba en els embornals al no rebutjar-se de la manera correcta. D'esta manera des d’Aigües de Sagunt s'insta les indicacions de diferents organismes com el Ministeri de Sanitat, recordant que tals residus no s'han de tirar ni pel vàter ni als carrers, ja que finalment acabaran en el sistema de clavegueram o en la naturalesa. Segons les recomanacions s'han de rebutjar en el contenidor general sense mesures excepcionals si han sigut usats per persones sense COVID-19. Ara bé, si els guants i màscares han sigut usats per persones afectades pel virus, es recull la necessitat de depositar aquests residus en una bossa de plàstic, dins d'una segona bossa de fem, que es trobe en un poal diferent a la resta de residus.

D'acord amb el pla anterior, tant l'Ajuntament de Sagunt com l'empresa mixta Aigües de Sagunt, mantenen habilitats diferents canals de comunicació amb el ciutadà amb la finalitat de recollir incidències i avisos per a millorar la gestió. A través del telèfon d'avaries 24 hores: 962 82 50 06 o el telèfon gratuït: 900 929 319, així com per email: oficinavirtual@aiguesdesagunt.es

En este sentit, Moreno ha recordat la importància de la participació ciutadana, sol·licitant a la ciutadania que qui tinga una preocupació particular: «Que ens ho comunique perquè puguem fer un tractament més especialitzat».

Pujar