Escena Kids naix a Sagunt per a convertir-se en el referent de les arts escèniques infantils a Espanya
Sagunt pretén convertir-se en el referent de les arts escèniques infantils a Espanya amb la celebració d'Escena Kids. Es tracta d'un nou festival que organitza la delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb l'Agència Valenciana de Turisme i del festival Sagunt a Escena. La Gerència del Port de Sagunt acollirà els dies 3 i 4 de novembre un ampli programa d'espectacles i activitats dirigits a tota la família davall el lema El festival de teatre per a passar-ho com un nano.
Este matí s'ha presentat, en la sala El Kubo de l'Alt Forn, la 1ª edició d'Escena Kids, una aposta de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Sagunt, que sorgix com una versió infantil de Sagunt a Escena amb la qual gaudiran els xiquets i les seues famílies. El vincle amb el prestigiós festival Sagunt a Escena ja és una garantia per a esta nova oferta que es desmarcarà de l'actual per a convertir-se en una atracció turística i cultural per a famílies. Escena Kids espera congregar més de 3.000 persones durant els dos dies per a anar guanyant edició rere edició prestigi i ser un referent internacional del turisme cultural i familiar.
A l'acte de presentació han assistit l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la regidora de Turisme, Natalia Antonino; el director artístic, Tomás Ibáñez; Daniel Arnal, representant de l'Agència Valenciana de Turisme i el director de Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha remarcat la importància de la cultura com a potencial reclam per al turisme de la ciutat: "El turisme és una pota bàsica fonamental i absolutament sostenible de la nostra economia. Per tant tot allò que pugam fer per atraure visitants es transforma en oportunitats econòmiques, en oportunitats d'ocupació i el que és tant important com això, redunda en benefici dels propis ciutadans i les pròpies ciutadanes." També ha repassat tot el ventall de possibilitats turístiques que té Sagunt, tant la gastronomia, com les zones mediambientals, el patrimoni industrial, la cultura, etc.: "Seria per tant, imperdonable que no aprofitarem estos recursos per a, com es diu en Turisme, crear estos productes, que la gent puga veure i comprar. Este festival viu de la gent de la pròpia ciutat però també serà un reclam per a la gent de les comarques veïnes i de tota la Comunitat".
Per altra banda, la regidora de Turisme, Natalia Antonino, s'ha mostrat satisfeta amb el nou festival i la seua ubicació, ja que el recinte de la Gerència "és un enclavament públic molt important de la nostra història més recent que ara mira al futur gràcies a les arts escèniques". Antonino ha destacat que Sagunt "és un referent cultural mil·lenari que es reforça amb l'arribada d'Escena Kids, que contribuix al desenvolupament turístic local i enfortix un dels nostres senyals d'identitat més importants. Escena Kids és el millor exponent per a apostar amb força cap al turisme familiar".
La regidora de Turisme també ha assenyalat la "vocació de continuïtat" del festival, així com el paper de Sagunt durant els dies 3 i 4 de novembre en els quals Sagunt "serà la capital de les arts escèniques per a tota la família", amb un certamen al que ha desitjat "que tinga el mateix èxit que el seu germà major, Sagunt a Escena". Finalment, ha destacat que Sagunt "té la vocació d'oferir cada any una oferta més interessant que servisca per a projectar-nos cap al futur i obrir-nos al món i consolidar així la nostra imatge de marca de qualitat".
Daniel Arnal, representant de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), ha explicat l'objectiu de l'AVT de desestacionalitzar i aconseguir que el turisme es perllongue durant tot l'any: "Volem ajudar-vos a promocionar el vostre municipi no solament quan ja està ple, que açò és la part senzilla, sinó aconseguir allargar la temporada turística uns quants mesos més".
Tomás Ibáñez, director artístic d'Escena Kids ha explicat que "este és un festival dedicat principalment a les famílies i als més xicotets de la casa". S'ha proposat una programació que es compon d'espectacles itinerants, amb xanques, de titelles de totes les grandàries, de cinema per a tota la família i tot acompanyat de tallers de diferents especialitats tant de les arts escèniques com de la música i també referent al periodisme com a tallers de ràdio per a fomentar la comunicació i el desenvolupament entre els xicotets i els artistes, provocar una comunicació directa entre ells. També espais gastronòmics per a poder passar tots el dia dins de l'espai i un ampli ventall de companyies
El director ha destacat l´importància de "potenciar la marca del festival que combina allò líric amb allò cultural, allò més modern amb allò més tradicional, perquè estem utilitzant una iconografia molt contemporània en relació als videojocs però al mateix temps fem relació a una de les icones més importants del teatre i les arts escèniques que són els clowns".