La delegació de Mobilitat de Sagunt presenta els resultats del transport públic de l'any 2022 que ha registrat un rècord d'usuaris
És un balanç sobre l'evolució, la situació actual, les accions de futur i les demandes a altres administracions
Des del departament de Mobilitat Urbana de l'Ajuntament de Sagunt han presentat este matí el balanç sobre el transport públic del municipi, la seua evolució, la situació actual, les accions de futur i les demandes a altres administracions. Esta presentació l'ha realitzada el regidor de Mobilitat, Javier Raro, acompanyat per l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno.
El regidor de Mobilitat ha explicat que des del departament s'ha volgut mostrar els resultats de l'any 2022 del transport urbà, així com altres funcions que realitzen des del departament. En este sentit, ha nomenat els servicis i iniciatives del departament, entre les quals es troben la senyalització viària, projectes com el de Ciutat Vella o zones de baixes emissions, plans i estudis, ocupacions de via pública, inversions o el transport públic.
Sobre el transport públic urbà, de competència municipal, s'ha centrat a indicar les dades del sistema del Servei Urbà de Viatgers (SUV), que compta amb les línies d'autobús D, C1, C2 i 335, gestionat per l'empresa AVSA. En l'estudi s'ha conclòs que, l'any 2022, tot i l'inici amb restriccions per la pandèmia, han viatjat un total de 631.147 persones. D'esta xifra, destaca la línia D, amb 540.278 persones usuàries; entre les línies C1 i C1, van viatjar 85.343 persones. Per altra banda, el 335 o Bus de Nit dels dissabtes ha tingut un total de 5.526 viatgers i viatgeres. «Si al bus urbà sols pujaren ciutadans i ciutadanes de Sagunt, cadascun de nosaltres haguera viatjat de mitjana 9,2 vegades» ha remarcat Raro.
Este xifres han suposat un rècord d'usuaris i usuàries del transport urbà, superant els 543.483 l'any 2019. Un increment del 16 %, amb 87.664 persones més. En comparació amb els anys 2020 i 2021, marcats per la pandèmia, les xifres de la qual van ser 347.090 i 446.722, respectivament. L'edil ha manifestat que estes dades són «satisfactòries» perquè fent una comparativa amb altres municipis «han tingut una baixada del 24 %, i ací a Sagunt tenim una pujada del 16 %».
Així mateix, també ha explicat la manera en què les persones usuàries viatgen i el títol amb el qual ho fan. Principalment s'usa el bitllet senzill, amb 287.292 bitllets; els abonaments propis del SUV, tenen una xifra de 235.957, i els abonaments de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), 87.124. També s'han detallat els abonaments de menors de 30 anys, que són gratuïts, i que han sumat un total de 18.932.
«Estes dades del 2022, en línies generals, malgrat que soc molt crític i hi ha molt per millorar en transport públic, concretament urbà, vaig explicar per què són diferents als d'anys anteriors» ha indicat l'edil. En primer lloc, s'ha tingut en compte la modificació de les línies a l'abril de 2021, l'Urbà Sagunt i l'Urbà Port, la qual cosa ha suposat més ús de les actuals línies circulars C1 i C2. Estes línies, que passen a més per l'Hospital i Almardà, en 2019 portaven 65.997 viatgers i en 2022 ha augmentat fins als 85.343. D'altra banda, també explica l’increment, que des que es van implantar les noves línies en 2021, també es va tindre en compte la coordinació amb els horaris dels trens de Rodalia de Renfe.
A més, Javier Raro ha destacat de manera «considerable» l'aposta de la Generalitat Valenciana i l’ATMV pel transport públic, amb la integració tarifària que ha englobat el transport urbà de València i altres ciutats com Sagunt, en una targeta SUMA amb diferents modalitats. Amb esta targeta, que ha tingut una baixada de preu, es pot viatjar en el transport urbà de Sagunt. Així mateix, en el mapa de Rodalia de Renfe, Sagunt ha passat de ser zona D a zona B. «Amb tot això, Sagunt ha sigut la ciutat de la província més beneficiada d'esta baixada de tarifes».
Un altre aspecte significatiu també ha sigut la política tarifària, que s'ha vingut donant des d'estiu, per part de totes les administracions. Destaca la baixada del 30 % i la gratuïtat per a menors de 30 anys en el SUV, els abonaments gratuïts de Renfe, i també la baixada del 30 % de serveis de l’ATMV.
«Esta política tarifària que tenia l'objectiu de la lluita contra la inflació i afavorir l'economia de les famílies, ací en el transport urbà de Sagunt ha tingut una influència directa en les persones usuàries. Per això estem molt satisfets i, dins del que cap i malgrat que tenim millores, no hem arribat a col·lapsar el nostre sistema i hem pogut portar este major nombre d'usuaris» ha conclòs Raro.
D'altra banda, el regidor de Mobilitat ha anunciat que el descompte que hi havia fins ara del 30 % en les targetes SUMA i el SUV, tindrà una reducció del 50 %. També es manté el bus gratuït a les persones menors de 30 anys fins a finals de juliol de 2023.
Unes altres de les novetats que tindrà el departament de Mobilitat Urbana és que s'incorporarà durant este any 2023 un autobús elèctric, que té més capacitat que els habituals i reduïx les emissions, i té previst el projecte de millora de la parada de l'estació de Renfe. Així mateix, s'iniciarà un estudi complet de les línies urbanes per a realitzar a final d'any una nova licitació del transport públic.
Respecte al transport interurbà, la Generalitat Valenciana i l’ATMV, mantindran i ampliar tota la política tarifària, així com Renfe. S'instal·laran noves marquesines en les parades de MetroBus, i es licitarà un nou contracte d'este servici que pretén ampliar el nombre de busos per a solucionar el col·lapse actual, nous busos nocturns, o connexions amb Almardà, entre altres millores. També està el compromís amb la Generalitat d'estudiar al costat de l'Ajuntament el futur de les connexions amb els polígons industrials.
Finalment, Javier Raro ha recalcat: «No deixarem d'insistir a la Generalitat i a l’ATMV que la ciutat necessita cada vegada més. Hi ha demandes que no deixarem de fer com a l’ATMV que hi haja una connexió directa de la ciutat amb el campus de la universitat de Burjassot; i a la Generalitat que es reprenga la targeta SUMA+ per a la Rodalia amb Castelló. I altres dos demandes que mai deixarem de fer que són principalment millorar la connexió del nucli del Port de Sagunt amb València. Tampoc deixarem de reclamar la connexió de Rodalia a Renfe i Adif».
Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha expressat que «hi ha hagut un canvi respecte a la política de l'Ajuntament en relació a la mobilitat. Este equip de Govern ha apostat per reforçar el departament de Mobilitat de cara a poder tindre una estratègia. Crec que hui precisament esta presentació acredita eixe treball seriós, rigorós, d'aposta pel transport públic que hi ha darrere». Al que ha afegit que «els passos que estem donant són sempre analitzant totes les dades que podem recollir i plantejant millores de cara als servicis cap a la ciutadania. Això suposa un canvi de paradigma, és per descomptat una mostra del camí que hem de seguir i és una obligació que hem de tindre els poders públics, les administracions públiques de cara a continuar millorant qualsevol servici públic».