Hui es commemora el XXI aniversari del Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere de Sagunt
Serà en un acte celebrat al Centre Cultural Mario Monreal a partir de les 19 hores
Hui, a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal, se celebra el XXI aniversari del Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere de Sagunt. L'acte estarà conduït per Sergi Juesas, de Camí de Nora. En l'esdeveniment es rebrà les noves adhesions al pacte i s'entregarà un distintiu. Actualment són 339 les entitats adherides.
A més, hi haurà intervencions d'alumnat de l'EPA Miguel Hernández, de l'IES Clot del Moro, de l'IES María Moliner, de l'IES Jaume I i del CIPFP La Laboral. També es projectaran diversos vídeos relacionats amb la violència de gènere.
L'Ajuntament de Sagunt considera prioritari impulsar polítiques integrals que contemplen la prevenció, detecció i erradicació final de les situacions de violència contra les dones de la ciutat.
El Pacte ciutadà és el resultat de l'acord entre la societat civil i l'Ajuntament, i té com a objectiu aconseguir un rebuig social de la violència de gènere, així com promoure models alternatius de convivència, en el marc d'una cultura de la pau, per a arribar a una tolerància zero de la violència cap a les dones.
El Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere de Sagunt se sustenta en quatre compromisos: considerar la violència domèstica com un fet social del qual tots i totes som responsables, expressar públicament el rebuig a la violència i exigir la responsabilitat de qui la practica, considerar que les dones i xiquetes amb alguna discapacitat són més vulnerables i promoure i donar suport a les iniciatives de prevenció de la violència de gènere que es produïsquen a la ciutat.
A més, les entitats adherides al pacte accepten contribuir al desenvolupament de determinades accions: difondre informació sobre activitats de sensibilització contra la violència cap a les dones que es fan a la ciutat, donar a conéixer els diferents servicis per a les víctimes de violència de gènere, celebrar activitats en el si de l'entitat, etcètera.
Per la seua banda, l'Ajuntament també té una sèrie de compromisos: liderar el compromís d'execució del “Programa Municipal d'Actuació contra la Violència cap a les Dones”, promoure l'adhesió de col·lectius, associacions i altres entitats al pacte, donar suport a les associacions, entitats i organismes integrants quant a proporcionar materials d'informació sobre servicis d'atenció i a la difusió pública dels recursos per a les víctimes existents a la ciutat. També potenciar els programes i activitats que incorporen nous models de convivència i una cultura de pau.
El motiu de ser del pacte és la violència de gènere, “una violència específica que naix del sistema patriarcal, el qual establix una relació jeràrquica de poder dels homes sobre les dones”. El mateix pacte informa que la violència contra les dones comprén la violència física i psicològica en la família, la violència en l'àmbit de la comunitat, incloses les violacions, l'abús sexual, la fustigació en el treball i en institucions educatives, el tràfic de dones i la prostitució forçada, la violència física i psicològica perpetrada o tolerada pels Estats allà on esta ocórrega (Plataforma d'Acció de Pequín, 1995).