Què roben els espanyols als supermercats?
Els resultats d'aquest baròmetre no deixen indiferent ningú
La pèrdua desconeguda suposa el 0,9% del total de la facturació de les empreses de distribució a Espanya, fet que suposa un impacte de 2.278 milions d'euros al sector comercial el 2022. El valor de cada furt extern puja a 144€ de mitjana per acció (engloba la totalitat del mercat) generant pèrdues milionàries als minoristes.
El Baròmetre del Furt a la Distribució Comercial ha estat presentat aquest mateix matí al 26è Congrés AECOC de la Pèrdua Desconeguda davant més d'un centenar de directors de seguretat i representants de les Forces i Cossos de Seguretat. Les dades corresponen a la pèrdua desconeguda acumulada durant el 2022 i han estat recopilades per NIQ, amb la col·laboració d'AECOC i el patrocini de Checkpoint Systems.
Analitzant les accions que componen la pèrdua desconeguda, els furts externs protagonitzen el 54% dels casos; mentre que els errors administratius impliquen un 24% i el furt intern o de treballadors només un 17%. El 5% restant correspon al frau de proveïdors.
Els furts de productes són una conducta delictiva a què s'enfronten diàriament des de petits comerços fins a grans superfícies de distribució. Les pèrdues econòmiques que generen les companyies són enormes i, segons reconeixen el 94% de les empreses enquestades, els furts externs s'han incrementat el darrer any.
Destaca que el 53% dels furts són empresos per bandes organitzades que operen amb fins lucratius i suposen un gran problema per a la seguretat dels establiments. Aquests criminals detecten les oportunitats de fer negoci i furten a diferents establiments producte d'alt valor per posteriorment revendre'ls en mercats paral·lels. L'estudi també compon el perfil més habitual dels autors de furts: prop de la meitat dels lladres (un 45%) tenen entre 31 i 50 anys.
Productes més hurtats
L'estudi també revela quins són els articles més cotitzats pels lladres per categories:
9 de cada 10 empreses d'alimentació situen els embotits com el producte més furtat al seu sector, seguit pels vins i licors en segon lloc i els olis en tercera posició. Les conserves i els formatges tanquen el top 5 d'articles més furtats.
A la categoria de cura personal i bellesa destaquen els maquillatges com el “producte estrella” per als lladres al costat de les maquinetes d'afaitar. Un esglaó per sota hi ha les cremes hidrants, els protectors solars i les colònies. Ressalta l'increment de furts de preservatius, que escalen fins a ser el vuitè producte més furtat.
Analitzant els retailers de productes de tecnologia, el 80% de les companyies situen els discos durs externs i els auriculars com els productes d'electrònica que més els furten. Els videojocs tanquen el pòdium, seguit pels accessoris per al mòbil i carregadors. El furt de smartphones segueix creixent, encara que caiga a la sisena posició del llistat.
Els furts dins de la industrial del bricolatge i la llar estan encapçalats per les piles i les bateries. Els segons productes més furtats són les bombetes i els tercers articles són les eines, tant manuals com elèctriques. Un esglaó per sota al llistat de furts es troba la sostracció de panys, discos de diamant, aixetes, cargols i broques.
El sector moda és un mercat de gran pes a Espanya, però també un dels més cobejats pels lladres. Aquest baròmetre revela que el tèxtil, incloent samarretes, pantalons o vestits, és el gènere més vulnerable; seguit de prop de les sabates, que són els segons articles més furtats. A la cúpula dels més hurtats també destaquen, respectivament, els abrics, les peces esportives, la roba interior i llenceria i els complements de moda (guants, bufandes, etc). Crida l'atenció el pes de les ulleres de sol, que es colen entre els deu productes més volubles a la novena posició.