El diputat de Cultura realitza una visita guiada al jaciment de València la Vella
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha realitzat una visita guiada al jaciment de València la Vella, al terme municipal de Riba-roja de Túria, on els equips d’arqueòlegs i arqueòlogues estan treballant, amb l’ajuda de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, per tractar de conéixer una part, de vegades molt desconeguda, de la història de Riba-roja i València. El jaciment, d’època visigoda, datat entre els segles V i VI és un dels pocs restes visigots a Espanya i un dels més importants jaciments d’aquesta època, junt amb el de Pla de Nadal, del segle VII, situat a poca distància, al mateix terme municipal.
La visita guiada ha estat a carrer d’Albert Ribera, cap d’excavacions del jaciment. Rius ha estat acompanyat en aquesta visita per l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, per la directora del Museu de Prehistòria de València, María Jesús de Pedro, i pels tècnics i tècniques municipals que s’estan encarregant de traure a la llum aquesta part de la nostra història. Des de 2016, s’han desenvolupat tres campanyes al jaciment de València la Vella, centrades, principalment, en traure l’antiga muralla de la ciutat per tal de poder conéixer la seua grandària i que han comptat amb el suport de la Diputació. Un jaciment situat dins del Parc Natural del Túria i que es pot visitar prèvia inscripció.
Recinte emmurallat d'època visigoda
El jaciment ocupa una extensió de 4 hectàrees i es caracteritza per l'existència d'una muralla d'1,80 a 2,00 metres d'amplitud, reforçada per torres de planta quadrada (de 3x3 metres), totes dues de mamposteria travada amb formigó de calç. L'alçat màxim conservat queda, en alguns punts prop dels 4 m. Els murs s'assenten sobre el nivell geològic, roca de la terrassa natural del Túria.
El tram que es pretén consolidar en aquest projecte és el denominat Tram 2 (Sector 2000). Aquest sector se situa en un tram de muralla a l'est del camí d'accés al recinte, continuació de la muralla del sector 3 (a l'oest del camí, que es va netejar i va esbrossar en la campanya de l'any 2016. El mur en aquesta zona està en bastant mal estat, i presenta un despreniment als peus de la muralla, al sud, on s'ha format una xicoteta elevació que arriba en pendent descendent nord-sud fins a un xicotet bancal d'oliveres.