elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Hivern de Requena analitza la cultura del vi i visualitza la presència de la dona en la viticultura

La Universitat d'Hivern de Requena analitza la cultura del vi i visualitza la presència de la dona en la viticultura
    MÉS FOTOS
    La Universitat d'Hivern de Requena analitza la cultura del vi i visualitza la presència de la dona en la viticultura - (foto 2)

    La Universitat d'Hivern de Requena (UNIRE) va abordar ahir, en la seua jornada inaugural, els orígens de la mil·lenària cultura del vi i la creixent incorporació de la dona a aquest sector econòmic. El tema central que abordarà la UNIRE, que acaba d'unir-se a la xarxa d'universitats estacionals de la Universitat de València, és la viticultura, com a element característic i singular de la seua història.

    La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori, ha organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Requena i amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, aquesta acció acadèmica, lligada a la formació, la investigació i la transferència de coneixement, que pretén consolidar-se en aquesta localitat i la seua comarca com un punt de trobada d'especialistes de diferents àmbits amb ciutadans de totes les edats.

    La primera edició, sota el títol ‘Viticultura: Innovació, cultura, dona i societat’, va ser inaugurada ahir per l'alcalde de Requena, Mario Sánchez González; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València (UV), Jorge Hermosilla Pla; el coordinador de la Universitat d'Hivern de Requena (UNIRE), Ángel E. Morales Rubio; i el director de l'oficina de Requena en Caixa Popular CCV, Ricardo Ruiz Carrascosa.

    Hermosilla va mostrar el seu agraïment a l'Ajuntament de Requena, la Diputació de València i Caixa Popular pel seu suport a aquesta iniciativa, impulsada per la Universitat de València a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, de la qual va dir que és “una activitat coral”, que “recull un gran esforç i un compromís amb el territori”. El vicerector va dir que les universitats estacionals són una “fórmula periòdica de presència en el territori amb un tema monogràfic” i va destacar que el salt, en aquest any 2020, a 20 seus, assegura “la presència en totes les comarques valencianes i fins i tot en municipis que no són capitals de comarca, per la seua posició estratègica”.

    L'alcalde de Requena, Mario Sánchez, va ressaltar que “el vi és l'eix central i de creixement” d'aquesta localitat i també va aplaudir l'aposta de la UV per Requena i la col·laboració de diferents institucions perquè la UNIRE “siga un èxit”.

    Ricardo Ruiz va voler destacar “el compromís de Caixa Popular amb el seu entorn més pròxim” i la seua voluntat de  formar part del desenvolupament de Requena” a través d'aquest tipus de jornades que va definir com a “intenses i molt interessants”.

    El coordinador de la UNIRE, Ángel E. Morales, que va dir que “amb aquesta mena de trobada es pretén secundar i reivindicar la importància del sector agrícola en la societat actual”, va ser l'encarregat de presentar l'actual edició, que compta amb “la intervenció de docents, professionals i representants ciutadans, compromesos tots ells amb el seu entorn comarcal”.

    Les jornades, gratuïtes i obertes al públic, d'aquesta primera edició s'estan celebrant en l'Espai Cultural Feliciano A. Yeves (Av. Arrabal, 9) des d'ahir a la vesprada.

    Ahir, després de l'acte inaugural, Juan Piqueras, del Departament de Geografia de la UV, va parlar de la ‘Evolució de la cultura del vi des de l'antiguitat fins als nostres dies’. A continuació, es va celebrar una taula redona sobre ‘La dona en la cultura del vi’, moderada per Ángel E. Morales, coordinador d'aquesta universitat estacional, i per Isabel García Hernández, regidora delegada de Serveis Educatius i Igualtat de l'Ajuntament de Requena. En ella van intervindre Albertina Torres Broseta, comunicadora i fotògrafa; Noemí Arroyo Pérez, enòloga de la Bodega Noemí Wines; Rosalía Molina Cano, enòloga de Bodegas Altolandón; i Beatriz García Amorós, agricultora.

    La jornada de hui començarà amb una conferència, a les 9:30 h, sobre ‘Innovació en el sector vitivinícola de Requena-Utiel’, a càrrec de Francisco Higón Tamarit, del Departament d'Economia Aplicada de la UV.

    Després se celebrarà una taula redona sobre ‘Societat i cultura del vi’, moderada per David Quixal, coordinador de la UNIRE, i Jorge Miguel Sáez Cebrián, regidor delegat del Servei de Medi Ambient i Agricultura de l'Ajuntament de Requena. Comptarà amb la participació de Consuelo Marta Parreño, del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV; José Miguel Medina Pedrón, president de la DO Utiel-Requena i de Cellers Coviñas Cooperativa Vitivinícola; Ana Carlota Suria Mateu, presidenta de la Ruta del Vino i Gerent del Celler Pagament de Tharsys; i Pedro Navarro Martínez, director de l'Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena.

    La UNIRE es clausurarà a les 13.00 h.

    Sobre les universitats estacionals

    La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

    Les universitats estacionals estan distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

    La xarxa està integrada, a més de per Requena (cultura del vi), per Alzira (Medi ambient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i l'Eliana (Smart city).

    Pujar