elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Dia Mundial del Donant de Sang

A la recerca de 'sang jove' en la Comunitat Valenciana: "Els donants cada vegada són més majors”

A la recerca de 'sang jove' en la Comunitat Valenciana: "Els donants cada vegada són més majors”
  • Des del CTCV també reivindiquen la necessitat d'augmentar les donacions de plasma

A la Comunitat Valenciana, entorn de 650 persones decidixen donar sang de manera voluntària i altruista diariamenten el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), i cosa que és el mateix, donar vida. És per això que com cada 14 de juny, hui se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang, que a més enguany complix el seu 20é aniversari, amb l'objectiu d'abordar els desafiaments i assoliments aconseguits, així com agrair als voluntaris este gest de generositat.

El principal objectiu del CTCV és disposar d'autoproveïment de sang segura i clínicament eficient per a aquells pacients de la Comunitat Valenciana que la precisen. Actualment compten amb 7 punts fixos de donació (3 a València, 2 a Castelló i 2 a Alacant) i 22 punts mòbils que diàriament es desplacen als diferents punts municipis per a facilitar este procés.

Des d'elperiodic.com hem parlat amb la directora del CTCV, Cristina Arbona, qui ha posat en valor el Dia Mundial del Donant de Sang per a agrair al donant la seua contribució, així com al servici de promoció de la Comunitat Valenciana, que és capaç de portar als donants que els hospitals necessiten, ja que no és tan necessari augmentar la donació de sang com mantindre un bon estoc”.

Encara que actualment la Comunitat Valenciana compta amb un estoc de donacions de sang òptim, la directora del CTCV ha destacat la necessitat de “augmentar el nombre de donants joves i de donació de plasma, ja que hi ha molts medicaments que necessiten plasma”.

Amb l'objectiu d'arribar cada vegada a més joves, com a novetat el CTCV ha instal·lat un punt fix de donació en la Universitat Politècnica, a més de les campanyes que es realitzen durant tot l'any en els diferents col·legis, instituts i universitats. “És important la captació en l'edat primerenca perquè la població envellix i els donants també, i a més, a mesura que la població es fa més major tenen més necessitats de sang”, ha puntualitzat Cristina Arbona. Una altra novetat és que enguany s'han incorporat màquines de plasma en els punts mòbils, amb l'objectiu de cobrir esta necessitat.

La directora també ha incidit en què ”tenim una xifra molt estable i sabem manejar-nos molt bé amb les xifres dels hospitals, de manera que la Comunitat Valenciana compta amb un estoc molt bo”. També ha ressaltat que “els donants sempre contesten favorablement a la crida per a la donació”.

D'altra banda, la labor del CTCV va més enllà de proveir als hospitals, ja que un dels seus principals objectius també és “fidelizar al donant”. Actualment l'índex de repetició a Espanya és de 1’4 vegades, “alguns donen 2 vegades a l'any i hi ha uns altres que el fan 4, encara que el normal és que donen 1 vegada a l'any”, ha detallat Arbona.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang, enguany les tres ciutats de la Comunitat realitzaran un acte amb les empreses per a agrair “la seua col·laboració i la facilitat que ens donen per a fer la donació de sang”.

Les donacions de sang en 2023 en la Comunitat

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) va finalitzar l'any 2023 amb un total de 175.114 unitats de sang. La distribució per províncies ha sigut: 97.310 unitats a València, 18.255 a Castelló i 59.552 a Alacant. Estes donacions van ser possibles gràcies a la generositat de 116.635 persones, que en molts casos van acudir a donar més d'una vegada.

El *CTCV va realitzar en 2023 un total de 4.816 eixides amb els equips mòbils 2.569 a València, 1.779 a Alacant i 468 a Castelló.

La xifra de donants nous ha sigut de 15.741, per províncies a Alacant 5.398, a Castelló 1.517 i a València 8.826. Es tracta d'una molt bona tendència ja que suposen la base del futur de la donació en la Comunitat.

En 2023, van donar un 55,46% d'homes i un 44,54% de dones. Els percentatges s'igualen més si es té en compte que les dones només poden donar tres vegades a l'any i els homes, quatre. Per franges d'edat; el 24,2% dels donants tenia entre 18 i 35 anys; el tram de 36 a 45 anys va concentrar un 21,3% dels donants, els d'edats compreses entre 46 i 65 anys van representar el 54,3% i els majors 65 anys un 0.2%. 

Pujar