Quines són les propostes dels partits valencians per a fer front al repte energètic?
Les formacions amb representació en Les Corts debaten les seues propostes sostenibles a una setmana de les eleccions
Els partits polítics amb representació en Les Corts van fer públiques dilluns passat les seues propostes en matèria energètica durant una jornada organitzada per l'Associació Valenciana del Sector de l'Energia (AVAESEN). En el debat van participar la diputada en Les Corts per Compromís i secretària de la Comissió d'Economia, Graciela Ferrer; el candidat al Parlament valencià per Ciutadans, Carlos Gracia, i el diputat autonòmic del PP i membre de la Comissió d'Economia, Vicente Casanova. Al costat d'ells, van completar la taula redona la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Blanca Marín, en representació del PSPV, i l'ex secretari autonòmic de Medi Ambient i candidat a les Corts per Podemos, Julià Álvaro.
Cadascun dels responsables va exposar les seues propostes per a abordar el repte energètic a curt i llarg termini, una qüestió que, encara que menys debatuda i polèmica que unes altres amb major impacte entre la societat, tots els partits han inclòs en els seus programes. De fet, les idees principals de les cinc formacions en matèria energètica coincideixen la majoria de les ocasions. Plantejaments com la reducció dels combustibles fòssils i l'augment de les energies renovables, la potenciació de l'autoconsum, o la mobilitat sostenible, uneixen més que separen les postures dels grups polítics. Però, què proposa exactament cada partit de la Comunitat Valenciana en relació al desenvolupament energètic?
COMPROMÍS
La secretària de la Comissió d'Economia va incidir durant el debat en la necessitat de “adaptació i modificació” contra el canvi climàtic, a través de propostes com la potenciació de les energies renovables i la reducció dels combustibles fòssils. D'aquesta manera, va assegurar que seria possible que en 2030 el 32% de l'energia final siga procedent de les renovables. A llarg termini, Ferrer va defensar un acord valencià amb l'objectiu que en 2050 el 100% de l'energia elèctrica derive de les renovables. “Actualment estem molt lluny de la mitjana europea”, va lamentar.
Així mateix, la coalició nacionalista aposta pel desenvolupament d'un nou pla eòlic “que tinga en compte instal·lacions a petita escala” i introduïsca l'energia eòlica marina. A aquest pla hauria de sumar-se, segons la responsable d'Economia, un altre d'estratègia industrial dirigit a potenciar el sector però sense deixar de costat les mesures d'estalvi i eficiència.
D'altra banda, Ferrer va posar l'accent principalment en l'impuls de l'autoconsum mitjançant la *potencialización de xarxes intel·ligents i l'emmagatzematge d'energia. Tenim, va afirmar, “tecnologies suficients per a implementar aquests tipus d'alternatives”. Al costat d'aquest plantejament, els socis de Govern de la Comunitat també consideren necessari abordar la pobresa energètica per a evitar el tall de subministraments i actuar en la rehabilitació d'habitatges. Però en opinió de la representant de Compromís, aquestes mesures no seran efectives sense una “educació i formació respecte a la importància de les energies renovables”.
CIUTADANS
Des de Ciutadans advoquen per una estratègia basada en el desenvolupament de l'economia sostenible, la innovació i la competitivitat. Així ho va explicar el candidat a les Corts de la formació, Carlos Gracia, qui va donar a conéixer els quatre punts principals del partit en matèria energètica: impulsar les energies renovables, desenvolupar la mobilitat sostenible, una major eficiència energètica i potenciar l'economia circular.
Per a aconseguir aquest model energètic, Ciutadans defensa, de la mateixa manera que Compromís, la no dependència dels combustibles fòssils a partir de les energies renovables i un augment de l'autoconsum, que segons Gràcia, “representa un paper clau”. “És urgent desenvolupar una modalitat d'autoconsum col·lectiu”, va remarcar. A aquestes mesures la formació taronja afig la creació d'un marc jurídic “estable i segur” amb el qual els inversors tinguen cobertes les seues inversions. A més, en opinió de Gràcia, és “prioritari” simplificar la burocràcia i promoure la regulació de les xarxes de distribució perquè polígons i edificis les puguen instal·lar.
Respecte al desenvolupament de la mobilitat sostenible, el partit presidit per Albert Rivera aposta per la producció d'un programa per a reduir el CO2, a través per exemple, de la promoció de cotxes elèctrics i el transport col·lectiu. Així mateix, Gracia va destacar un programa de sostenibilitat que incloga un model d'edificació que contemple l'objectiu d'emissió zero, així com la formació i educació en patrons de consum que fomenten el consum responsable per a conscienciar a la societat.
UNIDES PODEM
La situació actual que pateix el medi ambient és, segons el candidat de Podemos a les Corts, Julià Álvaro, conseqüència del “capitalisme depredador que contamina l'aire que respirem”. Així, per a l'ex secretari de Medi Ambient, la transició energètica és la “única opció possible” perquè els combustibles fòssils s'esgoten. “Hem de posar-nos les piles de cara a 2030”, va indicar durant la seua intervenció, en la qual també va ressaltar que és necessària una voluntat política “decidida per a fer efectiu el canvi”.
En aquest sentit, els socis del Consell inclouen en el seu programa la reducció d'emissions i una major sobirania, per al que defensen una llei de canvi climàtic i la potencialització en el dia a dia de les energies renovables procedents de l'Administració. Així mateix, l'ex secretari de Medi Ambient es va mostrar partidari d'impulsar l'economia circular i un model agroecològic.
A més, igual que la resta de formacions, Podem aposta per simplificar l'alt consum i desenvolupar una llei de mobilitat sostenible. En aquest últim punt, Álvaro va proposar la creació de 10.000 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i el foment del transport ferroviari. A aquestes idees, la formació habitada afig un objectiu a llarg termini: aconseguir rehabilitar d'ací a quaranta anys tot el parc d'habitatges.
PP
El Partit Popular divideix les seues propostes energètiques en tres eixos: la seguretat del suministre per a facilitar el consum, polítiques energètiques de reducció de CO2, i rebaixa dels preus de l'energia. Per a aconseguir-ho, el diputat autonòmic del PP, Vicente Casanova, va destacar, com la resta de formacions, l'aprofitament “al màxim” de les energies renovables, però reduint el cost i els impostos. A més, Casanova es va mostrar a favor de l'autoconsum, sempre que es produïsca des dels presupostos, “no des de les butxaques dels consumidors”. En aquest sentit, el diputat popular va defensar una transició energètica “responsable, ordenada, però també realista” en la qual per exemple, es potencie l'ús del vehicle elèctric però no es “demonitze” al sector de l'automòbil com a únic responsable.
D'altra banda, el representant del PP va instar a la resta de formacions a desbloquejar el Pla Eòlic que es troba paralitzat, així com a intentar arribar a un pacte per l'energia on es tinguen en compte l'eficiència energètica i l'estalvi.
PSOE
Al contrari que la resta de formacions valencianes, la representant socialista es va mostrar optimista i orgullosa respecte als avanços tecnològics reeixits en energia. “Els últims deu mesos han sigut fonamentals per a liderar el canvi i afavorir les energies renovables”, va indicar la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Blanca Marín. I és que segons la responsable, gràcies al Govern del PSOE s'ha produït progressos, com l'eliminació de l'impost al sol, que ha afavorit l'autoconsum compartit. “Aportem compromís per a avançar i generar teixit industrial”, va explicar.
A més, les propostes dels socialistes també es basen en el foment de les energies renovables i l'autoconsum a través de la xarxa elèctrica intel·ligent, així com l'estalvi i l'eficiència energètica. A més en el programa del PSOE destaca la simplificació dels tràmits de l'energia fotovoltaica, la modificació del Pla Eòlic, i un programa de desinstal·lació d'energia fòssil i nuclear en el qual es tinguen en compte les centrals elèctriques virtuals.
D'altra banda, Marín també va fer referència a la creació d'una llei de sostenibilitat energètica i la innovació tecnològica i industrial en l'àmbit energètic. “Hem de fomentar la cultura d'energia sostenible i apoderar al consumidor”, va subratllar la representant socialista.