La Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat es reactiva amb una injecció de 77.000 euros
El diputat de Medi ambient, Josep Bort, ha presidit la XI Assemblea General Ordinària de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat celebrada este matí a Carcaixent. Bort ha parlat sobre la memòria d'activitats i la situació dels comptes dels exercicis 2015-2016 i ha presentat el Pla Estratègic 2017-2020 i el pressupost dels exercicis 2016-2017. A més, ha explicat que els municipis són i han de ser els veritables protagonistes de la Xarxa i per este motiu les Assemblees es celebraran cada any a un lloc diferent. La Xarxa ha de desenvolupar-se "amb un esperit participatiu i horitzontal, no vertical com venia sent anys arrere".
El diputat també ha recordat que en els inicis de la Xarxa "el Servei de Medi Ambient va fer un gran esforç per al desenvolupament d'Agendes 21 Local a molts municipis de les comarques valencianes però, degut a la falta de voluntat política de la Diputació, estos plans no tingueren recolzament ni programes que els desenvoluparen, el que va fer que la majoria caigueren en l'oblit, fent perdre a la Xarxa el seu leitmotiv". "Ens hem trobat una Xarxa molt feble, però pensem que és un orgue amb un gran potencial de desenvolupament i volem aprofitar les oportunitats que pot oferir als municipis", ha manifestat.
De fet, un dels punts aprovats és la petició de 77.000 euros a la Diputació de València, que esta ja té consignats en els pressupostos per a poder fer front als treballs que cal desenvolupar des de la Xarxa. "Creguem en la Xarxa i per això volem potenciar la col·laboració entre tots, que hi haja estructures horitzontals i no com en altres èpoques, que hi haja un treball sistemàtic entre polítics i tècnics de forma estable, que ens permeta estar totalment coordinats i avançar cap a la sostenibilitat. Per açò, paga la pena seguir", ha conclòs en la seua introducció.
El repte de la nova Xarxa és cap a on caminar. Per açò, Bort ha remarcat la necessitat de cercar espais de referència, cercar sinergies i treballar en aspectes comuns, a més de subscriure'ns als objectius internacionals de sostenibilitat i estar presents en altres Xarxes, i al Consell Internacional per a les Iniciatives Ambientals Locals, ICLEI, (International Council for Local Environmental Initiatives, per les seues sigles en anglès) i adherir-se a la Declaració Basca. "La nova filosofia de treball és la participació i la col·laboració dels membres enfront de les necessitats, mitjançant la creació i dinamització de comissions col·laboratives, que siguen un espai de debat i de treball entre polítics i tècnics".
De fet, s'ha aprovat la creació de cinc comissions de treball específiques: Comissió d'Energia i Canvi Climàtic coordinada per Paco Sanz de l'Alcúdia, la Comissió del Cicle integral de l'Aigua pel representant de Silla, la d'Economia Verda i Minimització i Gestió de Residus per Patricia Folgueres d'Ontinyent, la de Gestió Sostenible de Recursos Naturals per Javier Arnal de Serra i la de Sensibilització i Foment de la Sostenibilitat per Vicent Porta del Puig.
El diputat ha conclòs que el Pla Estratègic presentat és un document obert i dinàmic que s'ha d'enriquir amb la participació de tots els membres mitjançant les comissions de treball i els processos participatius que el posaran en marxa des de la Secretaria Tècnica que lidera el Servei de Medi Ambient de la Diputació.
Jornada sobre la custòdia del territori
A continuació ha tingut lloc la jornada que ha portat per títol La custòdia del territori: innovació en la gestió i protecció del medi, on s'ha fet una introducció a la custòdia del territori per part del president d'Avinença, Mario Giménez, i de la col·laboradora de la seua oficina tècnica, Belén López Preciós.
A més, altres entitats han parlat sobre la custòdia del territori des de diferents perspectives. És el cas de Sales Tomás de la Fundació Limne que ha tractat la custòdia fluvial, Sara Aunés de AE-Agró, el discurs de la qual s'ha centrat sobre la custòdia dels aiguamolls, concretament la de la Marjal d'Almenara, la custòdia agrícola ha sigut a càrrec de Jordi Domingo de la Fundació Global Nature i, sobre custòdia forestal, ha parlat Víctor-Benlloch de la Codolla-Agullent.
L'alcalde de Càrcer, Josep Botella, ha explicat L'experiència d'usar la custòdia del territori i s'ha centrat en la problemàtica que tenien en el seu municipi amb el riu Sellent i que s'ha solucionat en part gràcies a la custòdia del territori. A continuació ha tingut lloc un debat on els assistents han llançat les seues preguntes i reflexions als ponents. La regidora de Medi ambient de Carcaixent, Paula Lozano, ha sigut l'encarregada de concloure la trobada.