Video | L'incendi de Venta del Moro a vista d'ocell
Un dron ha recorregut el paisatge cremat
Un mes després de l'incendi que va arrasar part del terme municipal de Venta del Moro afectant el parc natural de les Gorgues del Cabriol, un dron ha recorregut el paisatge per a comprovar l'estat d'un paisatge calcinat.
El vídeo és part d'un estudi del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) on s'indaga en l'impacte del foc sobre els 1.444 hectàrees que es van veure afectades.
D'ells, segons s'indica en l'informe, la majoria és zona forestal i 122 hectàrees són agrícoles, amb especial afecció a cultius de vinya, ametler, olivera i cereal.
A més, un 85% del terreny cremat correspon al Parc Natural Gorgues del Cabriol, amb un total de 1.131 ha cremades, la qual cosa suposa un 3% de la superfície del parc. A més, 974 d'aqueixes hectàrees han afectat la zona nucli de la Reserva de la Biosfera Vall del Cabriel.
Quant a la propietat del sòl, l'incendi ha afectat propietat privada en un 54%, especialment a grans finques agrícoles i cinegètiques, i el 46% restant de titularitat pública, majoritàriament la Muntanya pública Puntal dels Caragols.
El major incendi des que hi ha registres
Aquest incendi ha sigut el major des que es tenen registres en el 1978. En la dècada dels anys vuitanta ja es van registrar varis, el major d'ells en 1985, afectant 608 ha. En els últims 25 anys, a l'entorn de la zona cremada s'han registrat 32 incendis, encara que la majoria han sigut conats que no han passat d'una hectàrea.
En aquest cas, l'incendi ha sigut causat per un raig, cosa que no és d'estranyar, ja que el 69% dels incendis registrats des de 1993 en aquesta zona tenen el seu origen en raigs. De fet, aquest àrea té una de les majors probabilitats d'ignició per raig de tota la Comunitat Valenciana.
En principi, segons es desprèn de l'informe, la zona podria regenerar-se amb el pas dels anys si no es donen pluges torrencials, una situació que generaria una gran erosió i arrossegaria la terra muntanya a baix, especialment en les zones amb més pendent.
No obstant això, segons s'explica, altres fenòmens donen peu a l'optimisme. La caiguda de pinassa ajudarà a protegir el sòl i les pinyes caigudes sobre el sòl cremat s'han obert, per la qual cosa els pinyons podrien brollar en un nou bosc. Això sí, amb el lent pas dels anys.