Urbanrec impulsa una campanya de foment del reciclatge de residus voluminosos en huit municipis valencians
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha participat en la presentació d'una campanya de comunicació i sensibilització que es desenvoluparà en huit municipis valencians per tal d'afavorir el reciclatge i valorització dels residus voluminosos en el marc del projecte Urbanrec, una iniciativa europea en què és sòcia la Diputació de València i, mitjançant la qual, s'estan buscant solucions perquè aquest tipus de residus no acaben en un abocador.
Aquest projecte, que persegueix millorar la gestió dels residus voluminosos, es desenvoluparà en un total de huit municipis de les comarques valencianes: Riba-roja, l'Eliana, Chiva, Requena, Benaguasil, Alcàsser, Massamagrell i Meliana. Totes elles, localitats amb un cens superior als 8.000 habitants, que disposen d'ecoparc i on existeix la implantació d'un sistema de recompensa en el reciclatge, a més de comptar amb la col·laboració del consorci de residus en la implantació d'aquesta acció.
El diputat Josep Bort ha explicat que aquestes accions «van a desenvolupar-se tant a nivell intern dels Ajuntaments, com també externament per part de la ciutadania». En aquest sentit, per part dels consistoris es propiciarà «la millora dels materials i mitjans de comunicació amb els veïns i veïnes de cadascun dels municipis, a més de fer pedagogia en relació a la importància i els beneficis que reporta la recollida dels residus voluminosos i el fet d'evitar el seu abocament».
Pel que respecta a la ciutadania, aquesta campanya persegueix «millorar la conscienciació de les persones en relació a la importància del reciclatge d'aquesta tipologia de residus; traslladar la importància del reciclatge a l'hora de reduir els costos de gestió; incentivar la correcta retirada del residu, donant a conèixer els mitjans i instal·lacions disponibles als diferents municipis; així com promoure la col·laboració del Consorci de Residus i aplicar incentius per a la correcta retirada dels residus i la seua reutilització per part dels usuaris, un sistema que premiarà les persones que més i millor reciclen», ha apuntat el diputat.
Aquests treballs es duran a terme en col·laboració amb el consorci València Interior, també soci del projecte. Per a això s'analitzarà els models d'incentiu al reciclatge de voluminosos, premiant els dipòsits en dies assenyalats i el dipòsit en Ecoparc. Altres accions que compren la campanya permetran donar a conèixer el projecte Urbanrec; millorar els actuals models d'informació amb els veïns i veïnes, a través dels exemples d'altres municipis i mitjans disponibles (web, WhatsApp, xarxes socials, app local); reduir pràctiques dolentes, abocaments incontrolats, abandonament de residus en la via pública; incrementar el volum de materials reciclats; fomentar els models de recompensa ciutadana, així com la reutilització dels residus a nivell local.
Repte ambiental
La gestió dels residus voluminosos, com els mobles, somiers, o matalassos, entre d'altres, suposa un gran repte ambiental per als municipis ja que generen, en molts casos, greus impactes, com ara l'aparició d'abocadors incontrolats o la saturació d'instal·lacions municipals.
A Europa es generen 19 milions de tones de residus voluminosos i, d'aquests, més d'un 60% acaba als abocadors. Aquesta situació es podria revertir mitjançant polítiques de reciclatge i aprofitament d'aquests materials, tal com es pretén amb aquest projecte.
Urbanrec naix per buscar solucions a aquest repte ambiental, per investigar en nous enfocaments orientats a la valorització dels residus voluminosos d'origen urbà en productes reciclats d'alt valor afegit.
A més, aquesta iniciativa internacional, de la qual formen part un total de 21 socis pertanyents a set països, ha estat seleccionada dintre del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea i ha rebut huit milions d'euros per al seu desenvolupament. El seu objectiu és aconseguir la valorització del 82% dels residus voluminosos a Europa. Per a això, s'han d'aplicar innovacions en la logística i el tractament del residu que facen possible el seu reciclatge en quatre regions europees, una de les quals resulta les comarques de València.
La Diputació de València participa com a soci en aquesta iniciativa europea que està coordinada per l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), i que compta per al seu desenvolupament amb 21 entitats europees, menudes i grans empreses, així com centres d'investigació i administracions públiques. La representació valenciana en Urbanrec la conformen el mateix Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), la Diputació de València, el Consorci València Interior (CVI) i les empreses Ecofrag, Matalassos Delax i BlueplasmaPower.