elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Universitats Estacionals 2020 conclouen amb èxit de participació i complint el repte de celebrar els seus 20 sessions

Les Universitats Estacionals 2020 conclouen amb èxit de participació i complint el repte de celebrar els seus 20 sessions
  • El programa d'Universitats Estacionals acaba de concloure amb èxit de participació i complint el repte inicial de celebrar els seus 20 sessions en aquest any 2020, malgrat les dificultats derivades de la pandèmia

El programa d'Universitats Estacionals, malgrat les excepcionals circumstàncies, ha complit el seu objectiu inicial, després d'organitzar les 20 Universitats Estacionals programades. A més, hi ha hagut un important increment d'assistents, atés que les 18 sessions organitzades després de la declaració del COVID-19, han sigut, a més, virtuals. En totes les sessions s'ha superat el centenar d'assistents, i, en alguns casos, fins i tot s'ha duplicat aquest número. S'ha estat present en totes les comarques del territori, tant de l'interior com del litoral.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa impulsada per la UV, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. En el cas de la UTO d'Ontinyent, Caixa d´Ontinyent i la Fundació Universitària Valld´Albaida. El seu objectiu és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La seua denominació fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any, encara que, a causa de les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, en 2020 quasi totes –excepte Requena, Cofrentes i Gandia- han concentrant la seua celebració a la tardor, en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre.

Per primera vegada enguany, aquestes jornades -gratuïtes i obertes al públic en general- s'han celebrat amb caràcter semipresencial, a causa de les limitacions imposades per la crisi sanitària, la qual cosa ha facilitat l'assistència a les mateixes a qualsevol persona interessada en els continguts, independentment de la seua ubicació. La UV, complint estrictament amb totes les mesures de seguretat sanitària, ha oferit la doble alternativa d'assistència: presencial -fins a completar l'aforament permés- i on line -a través d'un enllaç de la seua pàgina web- i proporcionarà, en tots els casos, el corresponent certificat.

Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’. En total, s'han celebrat 20 Universitats Estacionals: Requena, Cofrentes, Gandia, Alaquàs, Aras de los Olmos, Cullera, l'Eliana, Buñol, Sagunt, Enguera, la Canal de Navarrés, Ontinyent, Oliva, Xàtiva, Alzira, Llíria, Rincón d'Ademuz, Ayora i Alt Túria (Tuéjar).

Les Universitats Estacionals que s'han centrat en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ han sigut Cullera (‘Patrimoni i turisme a Cullera: diagnòstic, recuperació i posada en valor’), Buñol (‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a vehicle d'expressió i d'emocions’), Llíria (‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’), Sagunt- edició d'estiu (‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’), Canal de Navarrés (‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’) i Xàtiva (‘Els objectius del desenvolupament sostenible i l'aplicació de la realitat virtual en destinacions culturals’).

Les Universitats Estacionals que han abordat temes de ‘Innovació Territorial’ han sigut les d'Alaquàs (‘Infraestructures i mobilitat a la Comarca de l'Horta Sud: visió històrica i de futur’), Aras de los Olmos (‘Ciència oberta a la ciutadania i desenvolupament rural’), l'Eliana (‘Smart Cities: tecnologia i ciutadania’), Enguera (‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’) i Ayora (‘La cultura de la mel: passat, present i futur’).

Sobre ‘Educació i Benestar Social’ han tractat les Universitats Estacionals de Sagunt- edició de primavera (‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’), Ontinyent (‘Temps d'aprenentatges’) i Oliva (‘Educació, Convivència i Ciutadania’).

I han debatut sobre ‘Biodiversitat i Paisatge’ les Universitats Estacionals d'Alt Túria (‘Les reserves de la biosfera. Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’), Alzira (‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: enganys, exageracions i realitats’) i Rincón d'Ademuz (‘Planificació i gestió del paisatge i el territori; desenvolupament local i benestar’).

El vicerector Jorge Hermosilla ha manifestat que el pròxim 2021 serà un any de novetats. A les sessions de les 20 seus existents, se sumaran noves. El format en línia s'implantarà en totes elles. S'editaran diverses publicacions que recolliran les aportacions del professorat participant. I les conferències impartides podran ser consultades a través d'un repositori.

Pujar