elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de Tardor de l'Eliana debat en la seua segona edició sobre ‘Smartcities: tecnologia i ciutadania’

La Universitat de Tardor de l'Eliana debat en la seua segona edició sobre ‘Smartcities: tecnologia i ciutadania’

    L'alcalde de l'Eliana, Salvador Torrent, la diputada d'Educació i Inclusió Social, Empar Folgado, el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, i el coordinador de la Universitat de Tardor de l'Eliana, Vicente Cerverón, seran els encarregats d'inaugurar dilluns que ve, 28 d'octubre, a les 17:30 hores, la segona edició d'aquesta universitat estacional, que es desenvoluparà al llarg de les vesprades del dilluns i el dimecres en el Centre Sociocultural de l'Eliana.                                       

    L'objectiu d'aquesta edició és aprofundir en el paper de les denominades smartcities en la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament sostenible del territori. Experts en la matèria, professors universitaris i responsables de projectes que integren les noves tecnologies per a fer més eficaç el funcionament de les ciutats protagonitzaran diversos debats oberts al públic durant aquestes dues jornades.

    Dilluns, després de l'acte inaugural, s'abordaran diversos aspectes que es troben en la base de les smartcities. Els professors del Departament d'Informàtica de la Universitat de València, Carmen Botella Mascarell i Sergio Casas Yrurzum, pronunciaran dues conferències sota el títol ‘5G, tecnologia i serveis a la ciutadania’ i ‘Realitat virtual i realitat augmentada: reptes i oportunitats’, respectivament.

    A continuació, Ricard Martínez Martínez, professor del Departament de Dret Constitucional de la Universitat de València, parlarà sobre ‘Privacitat i protecció de dades personals a les ciutats intel·ligents’ i, després de la seua intervenció, s'obrirà un debat obert al públic, que serà moderat per Vicente Cerverón, professor del Departament d'Informàtica de la Universitat de València i coordinador de la Universitat de Tardor de l'Eliana.

    La jornada del dimecres se centrarà en l'explicació de projectes de smartcity desenvolupats a l'Eliana. A les 17:30 s'abordaran uns exemples de ‘Experiències de tecnologia al servei de les persones’: ‘Ecobarrios: el barri de la Pineda’, amb la intervenció d'Ignacio García Faubel, director d'Innovació; i ‘Visualfy: tecnologies d'ajuda en edificis públics’, a càrrec de Manel Alcaide Dias, CEO.

    Jorge Pérez Comeche, regidor delegat de l'Ajuntament de l'Eliana, parlarà després sobre les experiències desenvolupades, novetats i projectes de l'Eliana com smartcity; responsables de diferents projectes exposaran les iniciatives d'empreses emprenedores de l'entorn de l'Eliana; i Teresa Bonet Segura, de l'Ajuntament de Torrent, i Antonio García Celda, de IRTIC-UV, parlaran sobre el projecte de rutes escolars segures.

    A continuació, hi haurà una taula redona sobre ‘Desenvolupaments de ciutats intel·ligents en la Comunitat Valenciana’, amb la participació de Mentxu Pastor, diputada delegada d'Informàtica i Tecnologia, de la Diputació de València; Josep Maria Gil Alcamí, regidor delegat del Àrea d'Hisenda, Noves Tecnologies, Manteniment i Aigües de l'Ajuntament de Sagunt; Juan Lucas Jodar Martínez, regidor de Smart City i Atenció a la Ciutadania de l'Ajuntament de Paterna; i Andrés Campos Casado, diputat delegat de Joventut i Deportes i regidor delegat de l'Àrea d'Estratègia, Innovació i Economia de l'Ajuntament de Torrent.

    Un debat públic, amb la participació dels assistents i moderat per Manuel Herrero Más, Cap de Servei de Modernització Tecnològica i Informàtica de l'Ajuntament de Torrent i professor associat del Departament d'Informàtica de la Universitat de València, tancarà l'actual edició de la Universitat de Tardor de l'Eliana.

    Sobre les universitats estacionals

    La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

    En l'actualitat, la xarxa està integrada per 12 universitats, situades en d'altres municipis i distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

    La xarxa està integrada per Alzira (Medi ambient); Xàtiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i L'Eliana (Smartcity). Gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la xarxa passarà a estar integrada per 20 seus en l'any vinent 2020.

    Pujar