La Universitat de Tardor de l'Eliana abordarà l'impacte sobre els ciutadans del desenvolupament tecnològic en les smart cities
La Universitat de Tardor de l'Eliana aborda demà dijous -amb el títol ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’- diversos aspectes del desenvolupament de la tecnologia a les ciutats intel·ligents i el seu impacte sobre la vida quotidiana
Prossegueix així el programa d'Universitats Estacionals de la UV, de caràcter gratuït i obert a tots els ciutadans, que poden assistir presencialment o en línia
La Universitat de Tardor de l'Eliana celebrarà la seua quarta edició demà dijous, 21 d'octubre, per a analitzar la situació actual de les smart cities i la seua incidència sobre els ciutadans. La jornada dóna continuïtat al cicle de tardor del programa d'Universitats Estacionals, organitzat pel vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València (UV) amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular, amb l'objectiu de promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats.
En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a la societat, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després de 2020, un any excepcional per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar l'any passat amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a totes les persones interessades. La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.
Universitat de Tardor de l'Eliana
La Universitat de Tardor de l'Eliana –que s'emmarca en l'àrea de ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’- celebrarà la vesprada d’este dijous la seua quarta edició en el Centre Sociocultural de l'Eliana (Plaza del Juez Miquel Comes, 1).
Sota el títol ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’, experts en la matèria analitzaran l'impacte de les smart cities sobre els ciutadans.
Les ciutats intel·ligents apliquen les tecnologies de la informació i de la comunicació per a garantir una gestió urbana transparent i participativa que responga a les necessitats socials i econòmiques de la societat. Cada població ha de projectar un enfocament smart adequat a les seues característiques, centrant-se en el benefici de les persones.
L'acte inaugural tindrà lloc a les 17:30 h. Intervindran Salva Torrent Català, alcalde de l'Eliana; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Vicente Cerverón Lleó, coordinador de la Universitat de Tardor de l'Eliana; Juanjo Merino, director de l'oficina de Caixa Popular a l'Eliana; i un representant de la Diputació de València.
A continuació, tres conferències permetran abordar diversos aspectes de les smart cities. Rafael Magdalena Benedito, del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UV, parlarà sobre ‘La ciència de dades, les ciutats i les persones’; María Roser Benavent García, del Departament d'Informàtica de la UV, sobre ‘Recuperació d'informació visual: bytes i píxels per als serveis ciutadans’; i Penélope Hernández Rojas, del Departament d'Anàlisi Econòmica i directora del LINEEX de la UV, sobre ‘Innovació, experiments i persones’.
Una taula redona sobre ‘El desenvolupament intel·ligent de L'Eliana’ posarà fi a aquesta edició de la Universitat de Tardor de l'Eliana, amb la participació de Jorge Pérez Comeche, regidor de Participació ciutadana, transparència, modernització de l'administració, comunicació, polítiques de joventut i biblioteca de l'Ajuntament de l'Eliana; Arturo Peris, cap d'Informàtica de l'Ajuntament de l'Eliana; i Kepa Amigo, gerent de sistemes d'intel·ligència de Techfriendly.
20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques
La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern (Cofrentes i Requena); sis Universitats de Primavera (Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés i Alt Túria); i quatre Universitats d'Estiu (Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i Sagunt), que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions.
Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. Després de les jornada d'Alaquàs, Buñol i l'Eliana se celebraran la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, que tractarà sobre ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, sobre ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, sobre ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, sobre ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, sota el títol ‘Temps de transformacions’.
Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i L'Eliana).