La Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos debat aquesta setmana sobre ‘Botànica i desenvolupament rural’
La Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos (UVAO) debatrà aquesta setmana sobre la botànica com a motor del desenvolupament rural d'aquest territori, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, en el marc del programa d'Universitats Estacionals de la U
Les sessions de la UVAO són gratuïtes i obertes a tots els ciutadans, que podran assistir presencialment o en modalitat en línia
La Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos celebrarà la seua quarta edició al llarg de tres jornades –des d'aquest dimecres, 7 de juliol, fins al divendres- per a analitzar des de diferents perspectives el tema ‘Botànica i desenvolupament rural’, donant continuïtat al cicle d'Universitats d'Estiu, del programa d'Universitats Estacionals.
Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats.
En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.
Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos (UVAO)
La Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos celebrarà aquesta setmana la seua quarta edició en el Teatre Municipal de la localitat, en el marc de l'àrea temàtica ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’, gràcies a la col·laboració de la UV, l'Ajuntament d'Aras de los Olmos, la Diputació de València i Caixa Popular.
En les jornades intervindran especialistes en agricultura, biologia, gestió del territori, cultura, antropologia, economia i dret, que analitzaran, des de diferents punts de vista, la biodiversitat de l'àmbit rural en el qual se situa Aras de los Olmos -declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO-, com a eina per al seu desenvolupament.
Aquest municipi, enclavat en un valuós entorn natural, integra, entre altres paratges singulars, un Jardí Etnobotánico de Plantes Medicinals Útils i uns Horts Tapiats d'origen morisc i gran riquesa patrimonial. A més, ha sigut guardonat amb el premi ‘Viles en Flor’ gràcies a ‘Llaures en Flor’, jardins urbans que cada primavera engalanen els seus carrers.
Les plantes formen la base dels ecosistemes, donen aliment i recer als animals que viuen en ells i són l'element principal per a la fixació de CO₂ i l'oxigenació de l'atmosfera. Però també són la base dels sistemes humans, proporcionant productes bàsics per a cobrir les necessitats alimentàries i gran part de les industrials i lúdiques de les persones.
Precisament és aqueixa faceta de les plantes com a motor de recuperació la que centrarà els debats d'aquesta setmana, en els quals s'abordaran les maneres de vincular el coneixement tradicional amb les noves necessitats alimentàries, energètiques, culturals i d'oci, concordes amb un model sostenible d'economia circular, de la nostra societat.
La jornada de la UVAO s'inaugurarà el dimecres, 7 de juliol, a les 10:00 h, amb la intervenció de Rafael Giménez, alcalde d'Aras de los Olmos; Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Jeanette Segarra, directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana; Ramiro Rivera, diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València; Jaime Güemes, director de la quarta edició de la UVAO; i un representant de Caixa Popular.
L'intens i interessant programa inclou cinc sessions que es distribuiran al llarg dels tres dies.
Després de la inauguració, el dimecres, se celebraran dues sessions al matí i una a la vesprada. La primera, ‘Jardins botànics: ciència, cultura i desenvolupament’, integra dues conferències: ‘El Jardí Botànic de la Universitat de València, una llarga història de contribució al coneixement de les plantes’, i ‘El Jardí Etnobotánico d'Aras de los Olmos, els valors de la naturalesa en la Regió muntanyenca Valenciana’, a càrrec dels seus directors, Jaime Güemes i Antonio Núñez, respectivament.
Sota el títol ‘Les plantes inspiradores’, la segona sessió inclourà tres conferències i conclourà amb una visita al Ecomuseo, amb Angelina Andrés, de la Fundació El Olmo. L'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano, presentarà al creador Francis Montesinos, que parlarà sobre ‘Teixits, estampats i col·leccions al servei del desenvolupament local’. Eva Pastor, responsable de Cultura i Comunicació Científica del Jardí Botànic de la UV, tractarà sobre el tema ‘Il·lustració botànica: existeixen els límits entre la ciència i l'art?’. Finalment, Vanesa Bustos, professora de cuina, parlarà sobre ‘Gastrobotánica’.
A la vesprada, se celebrarà la tercera sessió, ‘Flora i paisatge: riquesa i restauració’, amb dues conferències: ‘Flora i vegetació de la Regió muntanyenca, patrimoni natural singular’, a càrrec de Javier Fabado, tècnic d'investigació del Jardí Botànic de la UV; i ‘Restauració paisatgística: el cas de les pedreres d'algeps’, sobre la qual parlarà Juan Francisco Mota, catedràtic de Biologia Vegetal d'Universitat d'Almeria.
El dijous es desenvoluparà la quarta sessió, ‘Cultius tradicionals d'interior, valor en alça’, que integrarà conferències, activitats i una taula redona. Al matí hi haurà cinc conferències. Pedro Carrasco, catedràtic de Bioquímica de la UV, parlarà sobre ‘Millora de cultius i rendibilitat agrària, de la selecció de plantes a l'edició gènica’; Ana María Sánchez, investigadora del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA), sobre ‘El cultiu del safrà, història, pèrdua, valorització i recuperació’; Isabel Mateu, catedràtica de Botànica de la UV, sobre ‘Les plantes, materials insubstituïbles en usos i costums’; Encarnación Recio Alfonso, viticultora productora del vi ecològic 2L, d'Aras de los Olmos, sobre ‘Viñas d'alta muntanya i valorització d'un producte tradicional’; i Alberto Alfonso, de Apadrina una Olivera, de Oliete, sobre ‘Oliveres centenàries, custòdia del territori i adopció’. Després de les intervencions es realitzarà una visita a la Sala d'exposicions, dirigida per Angelina Andrés, de la Fundació El Olmo.
A la vesprada, Rubén Pastor, productor de cultius ecològics d'Ademuz, pronunciarà una conferència sobre ‘La poma esperiega i altres varietats autòctones, un cultiu recuperat’. A continuació, se celebrarà la primera de les dues taules redones de la UVAO sobre ‘Petites empreses i cooperatives agràries en zones despoblades’, en la qual intervindran José Luis López, de Casa Antiga, melmelades de poma Esperiega, de Castielfabib; Esperanza Varea, de Cervesa Galana, de La Yesa; José Ramón Plumed, de Safrans Jiloca, de Monreal del Camp; i Juan José Martínez, de Cellers Terra d´Art, de Ahillas.
La sessió del divendres, sota el títol ‘Ús dels recursos naturals vegetals’, inclourà cinc conferències, després de les quals es realitzarà una visita al Planetari Big History, guiada per Juan Manuel Bullón, de la Fundació El Olmo. Olga Mayoral, professora de Didàctica de les Ciències Experimentals de la UV, parlarà sobre ‘Les plantes silvestres com a recurs didàctic en l'ensenyament formal i no formal’; Juan Botella, planterista i destil·lador, sobre ‘Usos de les plantes silvestres aromàtiques’; Pilar de la Rúa, catedràtica de Biologia Animal de la Universitat de Múrcia, sobre ‘La mel, dolç benefici col·lateral de la pol·linització’; Virginia Espinosa, de Truficultura Tècnica, d'Aras de los Olmos, sobre ‘La truficultura com a cultiu alternatiu i desenvolupament rural’; i Juan José Mayans, de la Diputació de València, sobre ‘Aprofitament de la biomassa en una economia circular’.
A la vesprada, Juan Manuel Bullón, agent mediambiental de l'Alt Túria, pronunciarà una conferència sobre ‘Gestió forestal i compatibilitat amb les activitats tradicionals’. A continuació, se celebrarà la segona de les taules redones de la UVAO sobre ‘Petites empreses i cooperatives agràries en zones despoblades’, en la qual participaran Leopoldo Sánchez, de Aroplantas, de Casas Altas; Fernando Pérez, de Celler Sant Bàrbar, de Titaguas; Mario Sánchez, de Mels La Travina, d'Aras de los Olmos; i Fernando Marco, de la Cooperativa Agrícola de Viver.
Una conferència sobre ‘Polítiques actives de desenvolupament rural a partir de la botànica dels pobles d'interior’, a càrrec de David Torres, director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, posarà fi a la quarta edició de la UVAO.
20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques
La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern (Cofrentes i Requena) i sis Universitats de Primavera (Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés i Alt Túria), que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions.
El cicle d'Universitats Estacionals d'Estiu, després de la celebració de la Universitat d'Estiu del Racó d'Ademuz i d'Aras de los Olmos, prosseguirà amb la Universitat Estacional de Gandia, que debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.
Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.
Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i L'Eliana).