elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Trenta museus locals valencians reivindiquen el seu paper en la defensa de la cultura sostenible de proximitat

Trenta museus locals valencians reivindiquen el seu paper en la defensa de la cultura sostenible de proximitat
  • Demanen suport a la ciutadania i a les institucions per a rellançar les seues activitats quan tornen a obrir les portes després de la fi del confinament

L’Etnoxarxa de Museus Etnològics Locals Valencians es va posar en marxa al gener de 2017 per acord de la Junta de Govern de la Diputació de València. És una estructura cultural establida per a la col·laboració entre museus locals etnològics en tres línies: cooperació, assessorament i formació.

L’Etnoxarxa està composta per 30 museus etnològics repartits per tot el territori valencià, inclòs el Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, que va ser l'impulsor d'aquesta xarxa. Davant la situació excepcional actual, aquests museus han continuat treballant de manera virtual preocupats pel futur de la cultura local. De les seues reunions i reflexions va sorgir la iniciativa de llançar un manifest i un vídeo, disponibles en les seues xarxes socials, en els quals recorden tot allò que aporten a la societat amb motiu del Dia Internacional dels Museus. Es reivindiquen com a “Museus de Km 0” perquè estan arrelats en els seus territoris, són sostenibles i de proximitat, i a més contribueixen a la investigació i difusió de la cultura i el patrimoni local.

En el vídeo, gravat per tècnics i tècniques dels diferents museus, pronuncien el manifest on expliquen qui i com són, què fan i com ho fan. Defensen la particularitat de cada museu en relació a la cultura del poble amb el qual treballen per a fomentar el desenvolupament sostenible i la participació ciutadana. Alhora, apunten allò que tenen en comú: la defensa de la diversitat cultural del territori valencià i dels valors i identitat propis. En el manifest es defineixen com a museus de consens i de diàleg que, amb la defensa de la cultura, busquen potenciar la convivència ciutadana des d'una perspectiva lliure, crítica i democràtica.

L’Etnoxarxa finalitza el seu manifest demanant suport. Reclamen millorar les infraestructures i dotar els museus locals de recursos econòmics i humans. En aquest sentit recorden que la crisi no és un argument en contra, sinó que més aviat ho és a favor. Afirmen que “en temps difícils els espais que generem convivència, sentiments compartits i esplai, esdevenim estratègics per a superar situacions col·lectives difícils”. Per això en el seu manifest de “Museus de Km 0” demanen suport a tota la ciutadania i a les institucions públiques. Finalitzen dient que “només tornem a obrir les portes, vine al museu del teu poble o a un del teu voltant. Sense tu no hi ha cultura i sense cultura no som res”.

Les seues últimes paraules són una invitació a descobrir l’Etnoxarxa de Museus Etnològics Locals Valencians de la qual formen part els següents 30 museus que signen el manifest: Museu Valencià d'Etnologia, Museu Etnològic d’Ador, Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, Museu del Palmito d’Aldaia, Museu de l’Horta d’Almassera, MuseoEtnológico de Alpuente, Museu Municipal d’Alzira, Ecomuseo de Aras de los Olmos, Museu de les Artesanies d'Atzeneta d'Albaida, Ecomuseo de Bicorp, Centro de Interpretación del Torico de Chiva, MuseoEtnológico de Enguera, Museu Faller de Gandia, Museu de la Pilota-Genovés, Museu de la Casa del Pou de La Llosa de Ranes, Museu Històric Etnològic de La Font de la Figuera, Museu Etnològic La Casa Gran de la Pobla de Vallbona, Museu Etnològic de Llanera de Ranes, Museu Etnològic Comarcal de la Vall d´Albaida, Museu de Ceràmica de Manises, Museu Valencià de la Mel de Montroi, Col·lecció Museogràfica del Vidre de l'Olleria, Museu de la Rajoleria de Paiporta, Museu Municipal de Ceràmica de Paterna, Museu Cassoleria d'Àngel Domínguez de Potries, Molí Nou Museu de l’Aigua de Quartell, Museo Municipal de Requena, La Almazara del Conde de Sot de Chera, Museu Comarcal de l’Horta SudJosep Ferrís March-Torrent y Museo Municipal de Utiel.

Pujar