Tous aplica un innovador sistema de reforestació en les seues muntanyes
Tous ha sigut un dels dos punts triats en el territori valencià per a posar en pràctica un nou projecte de la Comissió Europea. Se busca restaurar les zones desertificades, deprimides i recentment cremades i promoure noves tecnologies en la lluita contra els impactes del canvi climàtic que afecten particularment als països europeus de la conca mediterrània com una de les zones més sensibles i vulnerables del planeta. L'ambiciosa iniciativa 'Life ' presenta un nou i innovador mètode de cultiu com a ajuda de la reforestació, particularment en llocs on el fracàs de la restauració pot arribar al 70% de marres de plantació. La idea és reemplaçar el reg inviable per l'ús de cubetes d'aigua. Els experiments amb les 'caixes d'aigua ' anteriorment provats van posar de manifest la necessitat d'introduir modificacions i altres materials. Açò va donar lloc a la cubeta Cocoon, feta de cartó reciclat, molt eficient com a reserva d'aigua, de baix cost i 100% biodegradable. Ha mostrat taxes de supervivència del 90% en assajos de restauració sense reg, fins i tot en zones desèrtiques. Aquest nou projecte Life europeu (denominat 'The Green link ') preveu la plantació d'una extensa varietat d'espècies en diferents tipus de sòls situats en zones quasi àrides i àrides al llarg de la conca mediterrània, on preval l'escassetat d'aigua i les altes temperatures. La Unió Europea insta i encoratja als estats membres a intensificar les accions i estratègies d'adaptació per a respondre a les conseqüències del canvi climàtic i la preservació i protecció de la biodiversitat. La principal ambició és convertir les terres degradades en sòls fèrtils i saludables i demostrar que la tecnologia Cocoon és econòmicament viable i pot utilitzar-se com a eina per a dissenyar estratègies de reforestació a gran escala en àrees on el reg és impossible o inviable. La cubeta Coccon es compon d'un dipòsit d'aigua, un buit central per a incorporar la plàntula, unes metxes poroses que transmeten la humitat del dipòsit cap a la planta i, com una gran innovació, uns materials confeccionats amb pasta de paper segellada amb cera natural per a donar-li estanqueïtat, un tractament repel·lent per a espantar a xicotets animals, una tapa de tancament amb un buit central, i un protector de coberta que ajude en els estadis inicials, sempre difícils, a proporcionar recer, asil, i mitjans, en un entorn on la planta puga subsistir en condicions adverses.
En el moment de la plantació, cada planta, és reforçada amb la incorporació de microelements, fongs i bacteris, per a microrritzar les arrels; així s'augmenta l'àrea d'absorció superficial, l'accés a la humitat del sòl, la millora de la seua estructura, i la consecució en el futur d'arbres dotats d'arrels profundes i nombroses, que faciliten i asseguren el millor desenvolupament sostenible.
Aquest projecte es desenvolupa a Itàlia, Grècia i en punts concrets de Catalunya, Andalusia, Canàries i València (Tous). Les zones triades a Tous són àrees desboscades per processos d'incendis i ja s'han plantat tota una varietat d'espècies, cas de pins, alzines, agarrofo, arboços, savines o oliveres. En total cinc hectàrees de cultiu entre la localitat de la Ribera i Xixona (on l'experiment està intentant combatre la desertització). La plantació es repetirà a la primavera en les mateixes condicions, per a corroborar el moment idoni de la plantació. Al capdavant d'aquesta recerca, es troba José Luis Rubio, expresident de la Societat Europea de Conservació de Sòls i cap del Departament de Degradació i Conservació de Sòls del CIDE. El consorci internacional que col·labora en aquest projecte inclou institucions científiques de gran relleu a nivell europeu juntament amb empreses especialitzades en la temàtica. A València, es compta amb la participació del CSIC (Consell Superior de Recerques Científiques) a través del CIDE (Centre de Recerques sobre Desertificació). Seran els seus tècnics i professionals en el tema els que portaran avance tots els assajos sobre avaluació i caracterització de les propietats del sòl, higrometria, dinàmica de la biologia del sòl i emissions de diòxid de carboni i el desenvolupament metodològic del monitoratge del creixement de les plantes i la degradació de les cubetes de cultiu en tots els llocs triats de l'Europa mediterrània.