Les tomaques ja no seran de la Plana Baixa: la Tomatina 2024 tria altres comarques valencianes
En les 77 edicions anteriors les tomaques triades eren cultivades a Xilxes o La Llosa
Agència EFE. Mancant exactament un mes perquè el municipi valencià de Buñol es 'tinya' de roig amb la seua mundialment coneguda "Tomatina", els preparatius s'acceleren i els més de 120.000 quilos de tomaques, que per primera vegada seran de la província de València, s'acaben ja d'arreplegar per a anar directes a les cambres de fred.
De varietat pera i no aptes per al consum pel tractament fitosanitari que reben, estes tomaques són de quilòmetre zero, molts d'ells ecològics i amb el punt de maduració perfecte per a convertir-se en la millor munició d'una festa que triplica en un dia la població de Buñol.
Així són les tomaques que durant este últim mes s'emmagatzemen en cambres de fred a diferents temperatures per a estar llestos el pròxim 28 d'agost, un dia per a què l'alcaldessa de Buñol, Virgínia Sanz, espera "un 'gran ple'" pels carrers del municipi valencià, que embene 22.000 entrades en una jornada en la qual encara compta amb algunes per vendre.
Més de 2.200 indis, 1.800 japonesos, 1.800 estatunidencs… assistents de desenes de nacionalitats van confluir l'any passat en una Tomatina que este 2024 està en converses perquè siga retransmesa en directe per televisions de l'Índia i el Japó, a més de per la televisió pública valenciana À Punt.
"És un dia de molt de gaudi i molta brutícia", fa broma Sanz, que esta setmana va visitar al costat del regidor de Festes i Tomatina, Sergio Galarza, un dels camps de l'empresa Fruites Massanassa, que serà la que assortisca de tomaca per primera vegada al poble valencià, que fins ara havia confiat, adjudicació mitjançant, en companyies de fora de la província de València.
L'alcaldessa subratlla que les tomaques"no apareixen de sobte en els camions", com tampoc el muntatge d'una cita que suma ja 77 edicions -comptant la d'este 2024- i en la qual el consistori se centra en posar "molt d'orde mentres descontrol", perquè el municipi passa dels 9.800 habitants a més de 30.000 persones.
Per a l'adjudicatari, Fruites Massanassa, la Tomatina és "una festa valenciana internacionalment reconeguda" i per això Sergio Ribes, un dels administradors de l'empresa, explica a EFE que no van dubtar a "licitar" pel contracte que es renova any a any i que inclou portar a Buñol més de 120.000 quilos de tomaca, que estaran "en les millors condicions" el 28 d'agost.
Què diferència a estes tomaques?
El cap de vendes i producció de Fruites Massanassa, David Camarasa, explica a EFE que cultiven tomaques de multitud de varietats, des de 'Mutxamel' a 'Cor de bou', passant per 'negre de Crimea' o 'cherry', però per a la Tomatina només poden entregar les tomaques pera, perquè així ho dictaminen els plecs de la licitació que, any a any, convoca l'Ajuntament de Buñol.
Camarasa i Ribes insistixen que estos productes estan fets especialment per a la cita: tenen un tractament específic perquè no facen mal en ser llançats, no són aptes per al consum i des d'ara i fins a hores abans de la cita es guarden en diverses cambres de fred que ocupen 4.000 metres quadrats i, segons la maduresa de cadascun de les tomaques, s'emmagatzemen a més o menys temperatura.
"Hi ha cambres de diverses temperatures. Falten ja molt pocs per arreplegar i cadascun té un punt distint de maduresa. El que està més madur, es guarda a una temperatura més baixa perquè no continue madurant-se, sinó que es mantinga, mentres que el que està menys madur, ho emmagatzemem a una temperatura més alta perquè continue madurant i quan arribe la festa estiga al punt òptim", afirma Ribes.
Són 120.000 quilos de tomaca els estipulats per contracte, però l'empresa prepara al voltant de 150.000 quilos perquè la qualitat del producte siga la millor i que siga una màquina la que trie als "triats" pel color i la seua maduresa perquè, com comenta l'alcaldessa, Virginia Sanz, evitar que les tomaques puguen arribar en mal estat per passar massa temps en els camions.
Quilòmetre zero i ecològics
No obstant això, la basa de Fruites Massanassa és que estes tomaques són de quilòmetre zero, plantats a les comarques valencianes de l'Horta Nord, la vall d'Albaida i la Ribera, a escassa mitja hora de Buñol, per la qual cosa destaquen que triaran les millors tomaques, i els que puguen estar "minvats" de qualitat els convertiran en abonament per als seus diferents horts. No hi ha possibilitat que els de la Tomatina no estiguen en les millors condicions.
"Ens dediquem a grans clients i per a nosaltres és un orgull estar en una festa així", comenta Susana Ribes, una altra dels administradores, que recalca que proveïxen tot tipus de fruites a empreses de servici d'àpats, hotels i col·legis i que això suposa "un bonic repte" al qual mai s'havien enfrontat: "L'any passat ja ho vam estar veient però per la sequera no vam poder presentar-nos".
Ribes també apunta que alguns dels múltiples camps que tenen per la província de València són plenament ecològics, mentres que continuen impulsant en la seua base sostres solars damunt de les cambres de fred per a rebaixar fins al huitanta per cent del cost energètic que tenen, la qual cosa repercutix en una major "competitivitat" en el mercat.