elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sppacanapoli, una visió personal de Nàpols de la mà de l’escriptor de La Ribera Salvador Vendrell

Sppacanapoli, una visió personal de Nàpols de la mà de l’escriptor de La Ribera Salvador Vendrell
  • El Magnànim pública el seté volum de la col·lecció de Memorialística

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha publicat el llibre Spaccanapoli, de l’escriptor i columnista Salvador Vendrell (Fortaleny, 1958). L’obra és el seté volum de la col·lecció Moment Memorialística, que edita des del 2017 el Magnànim, dirigida pel també escriptor Xavier Serra, amb el propòsit de difondre i promoure la literatura, i en la qual s’han publicat dietaris i memòries de Joan Pellicer, Josep Piera o Enric Banyuls, entre altres autors.

Sppacanapoli, una combinació de cultura i bon humor

A partir d’un viatge a Nàpols i mantenint-se dins de la línia clàssica de la literatura de viatges, en què s’enllacen les descripcions, les notícies erudites i les experiències i les reflexions de l’autor, Spaccanapoli té el gran encert narratiu d’estar construïda sobre el contrast de dues veus difícilment classificables, que combinen la cultura i el bon humor, la curiositat pel passat compartit pels territoris de l’antiga corona catalanoaragonesa i les ganes d’aprofitar els plaers senzills que s’ofereixen als viatgers sense pressa.

El lector trobarà en Spaccanapoli una visió personal i amena del Nàpols de hui, amb referències curioses i ben dosificades al Nàpols que visitaren Goethe, Josep Pla o el marqués de Sade. Tot i que no falten els apunts breus sobre llocs com ara Pompeia, Ercolano, Sorrento o Paestum, l’escenari central del llibre són els carrers, les places, els mercats, les esglésies i els museus de Nàpols, amb les botigues on es venen els cèlebres pessebres napolitans, les pintures del xativí Josep Ribera de la Cartoixa de San Martino, l’arc del triomf que va fer construir Alfons el Magnànim o la mateixa via Spaccanapoli, que divideix en dues meitats el suggestiu laberint de l’antiga ciutat.

Salvador Vendrell

Salvador Vendrell Grau és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València. Catedràtic, ja jubilat, de valencià a l'Institut Joan Fuster de Sueca, és un estudiós de la llengua i la literatura valencianes. Ha publicat abundant material didàctic per a l'ensenyament del valencià, sobretot llibres de text per a secundària i batxillerat.

Va formar part del consell de redacció de la revista d'història Quaderns de Sueca i també ha col·laborat amb el diari Levante-EMV. Actualment col·labora amb La Veu. L’any 2013 va guanyar el Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt amb la novel·la Quan truquen de matinada.

Pujar