elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Servei d’Investigació Prehistòrica i el Museu de Prehistòria finalitzen els treballs d’excavació a diferents jaciments

El Servei d’Investigació Prehistòrica i el Museu de Prehistòria finalitzen els treballs d’excavació a diferents jaciments
    MÉS FOTOS
    El Servei d’Investigació Prehistòrica i el Museu de Prehistòria finalitzen els treballs d’excavació a diferents jaciments - (foto 2)

    El Servei d'Investigació Prehistòrica del Museu de Prehistòria de València, depenent de l'Àrea de Cultura de la Diputació, manté, com en anys anteriors, el seu programa d'excavacions arqueològiques en estiu. Entre juny i juliol s'ha realitzat la campanya corresponent al poblat de l'Edat de Bronze de l'Altet de Palau en la Font de la Figuera; a principis d'agost finalitzaran els treballs al poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses a Moixent; i, a mitjans d'agost, ho faran els del jaciment paleolític de la Cova del Volcán del Faro de Cullera.

    La Bastida de les Alcusses

    La campanya anual d'excavacions arqueològiques a la Bastida de les Alcusses va començar el passat 16 de juliol i finalitzarà el pròxim 3 d'agost. Els treballs s'estan centrant en el sector d'habitatges ubicat al costat de la Porta Oest de l'assentament, zona que porta en estudi des de fa deu anys, a causa de la gran quantitat de dades que la zona excavada aporta per a comprendre les dinàmiques de l'ocupació, amb tres fases diferents entre els segles V i IV aC.

    Conéixer les característiques de cada fase és el principal objectiu de la investigació científica, que busca incrementar el nostre coneixement dels processos històrics que portaren a la consolidació de les jerarquies urbanes i els canvis en l'organització social durant el primer mil·lenni abans de Crist.

    Les metodologies arqueològiques permeten inferir aquesta informació a partir de l'estudi de les restes materials, especialment en les cases, en l'ocupació del paisatge o en les relacions de la gent que vivia en poblats fortificats als relleus de la vall del Cànyoles. En les excavacions participen una quinzena d'especialistes entre conservadors i becaris del Museu de Prehistòria, investigadors d'universitats nacionals i internacionals, junt amb altres professionals de l'arqueologia i del patrimoni. El projecte, a més, compta amb el suport financer del Pla Nacional d'Investigació del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

    El resultat d'aquests treballs es podrà conéixer de primera mà els pròxims dies 22 i 23 de setembre, en el marc de les jornades de visita Viu un cap de setmana amb els Ibers, que aquest any se centrarà en el tema de l'alimentació en el món antic, i que permetrà als visitants conéixer de primera mà les investigacions i treballs realitzats en les zones excavades.

    La Cova del Volcán del Faro

    La Cova de l'Hortet de Cortés, denominada com el Volcán del Faro en la literatura arqueològica, és un jaciment paleolític estretament vinculat al Museu de Prehistòria i al Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València des del seu descobriment, sent un dels jaciments de referència del Paleolític superior mediterrani.

    El 23 de juliol es van reprendre els treballs d'avaluació i excavació amb la col·laboració i suport de l'Ajuntament i el Museu d'Història de Cullera, els quals han realitzat les tasques de neteja i adequació del lloc. L'objectiu principal és integrar el seu estudi en el marc actual de la investigació dels grups de caçadors-recol·lectors-pescadors que habitaren aquest jaciment durant més de 10.000 anys.

    Fins principis d'agost està prevista la realització d'una intervenció dedicada a l'estudi dels moments finals de l'ocupació, procurant al mateix temps la conservació del depòsit no excavat. La campanya s'ha centrat en l'estudi dels talls estratigràfics actuals per a obtenir dades paleoambientals, tecnològiques i cronològiques del depòsit arqueològic que permeta una millor comprensió de l'organització social d'aquests grups.

    L'Altet de Palau

    El passat 25 de juny va començar la campanya d'excavació en L'Altet de Palau, poblat de l'Edat del Bronze excavat des del 2005. Els treballs, en els quals han participat diferents investigadors i estudiants de la Universitat de València, la UNED i la Università di Roma, finalitzaren el passat 14 de juliol.

    Des de l'inici de les campanyes i fins a l'actualitat s'han localitzat en el poblat nombroses restes arquitectòniques: estructures d'habitatge i àrees de treball; carrers i espais de circulació; murs i bancs de pedra; sòls empedrats i paviments de terra enlluïts; la muralla i una possible torre; estructures excavades en la roca, en forma de cubetes; o estructures de combustió com forns. Recentment cal afegir un nou departament de planta rectangular i una molt interessant àrea de treball amb noves estructures de combustió i de magatzem, amb una sitja que contenia bellotes o aglans carbonitzades; una gran cubeta i una xicoteta estructura formada per un muret de fang en ressalt; i un paviment enlluït.

    La cronologia del poblat correspon al Bronze Tardà o Recent, cap a mitjan del II mil·lenni aC, d'acord amb les datacions efectuades sobre mostres d'ordi carbonitzat, i amb els materials trobats: ceràmica, fauna, instrumental lític i ossi, objectes de metall de bronze, pesos de teler cilíndrics i altres elements de fang cuit.

    Pròximament començaran les actuacions en la Cova del Bolomor, a Tavernes de la Valldigna; a la Cueva de la Cocina, a Dosaigües; i al Puntal del Gat, a Benirredrà.

    Pujar