S'engega la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere
La Diputació de València llança aquest projecte al qual podrien adherir-se ja tres de cada quatre ajuntaments
La Diputació de València ha engegat la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, un projecte que pretén ajudar als ajuntaments a donar la millor resposta possible enfront d'aquesta xacra social a través d'una millor coordinació. Tres de cada quatre ajuntaments de la província de València podrien adherir-se a la iniciativa, tal com han explicat president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i la diputada d'Igualtat, Isabel García.
Uns 200 ajuntaments potencials dels quals quatre ja s'han adherit al engegar-se: Alcúdia de Crespins, Albalat dels Sorells, Manises i Tavernes de la Valldigna han sigut els primers a sumar-se a aquesta xarxa, que inclou accions coordinades i acompanyades de recursos econòmics per a tots els ajuntaments que se sumen.
La diputada d'Igualtat ha explicat que l'objectiu d'aquesta xarxa és treballar de forma conjunta per a millorar la qualitat de les actuacions, optimitzar els recursos existents i compartir iniciatives entre administracions: "La violència de gènere requereix els esforços de totes les administracions públiques per a poder combatre-la, per açò des de la Diputació fem un pas més per a facilitar als ens locals aquesta línia de subvenció".
Una vegada adherits a la xarxa, els municipis tindran un termini de 12 mesos per a complir determinats requisits, com formar part del Sistema de Protecció de Víctimes de Violència de Gènere (VIOGEN); disposar d'un protocol local de protecció; formar al personal tècnic, polític i policial en la matèria i engegar campanyes de prevenció.
A més, en el termini de dos anys, la Diputació exigirà als ajuntaments adherits a la xarxa que disposen d'un equip de professionals, propi o mancomunat si els municipis són de menor població, que puga fer front als casos de violència de gènere. Aquest equip haurà d'estar compost per un psicòleg o psicòloga, un treballador o treballadora social i un agent d'Igualtat amb una formació mínima de 40 hores.
Segons ha detallat Jorge Rodríguez, est és un dels projectes "més importants de la legislatura" ja que cerca eradicar la violència de gènere a través de les accions més locals: "Hem passat de les paraules als fets creant per primera vegada un àrea específica d'Igualtat i una visió transversal d'aquest tema".
Treball constant per la Igualtat
Entre les mesures que s'han engegat des de la institució provincial, destaquen l'adhesió al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, amb l'aportació de 46 mesures concretes; el conveni entre la Generalitat i la FVMP per a impulsar la mobilitat laboral de les dones víctimes d'aquesta xacra social; la creació del primer Pla d'Igualtat en la història de la Diputació; la consolidació del Feminari com a congrés de referència nacional i espai de reflexió i debat sobre el paper de la dona en la societat actual; l'engegada del congrés nacional Dones i Esport i l'impuls de l'esport femení en general, amb la contribució a fites històriques com la primera partida de dones en el Trinquet de Pelayo, la creació d'una tornada ciclista femenina i el naixement de l'únic equip de motor compost íntegrament per dones.
El president ha explicat que "per a fer front a aquest problema públic és necessari tenir voluntat, creure que és la nostra responsabilitat com a institució i fer extensible aqueixa responsabilitat als ajuntaments, i aportar els recursos humans i econòmics que estiguen al nostre abast".