Seguí: “El balanç pressupostari de 2016 demostra que és l'esquerra qui millor gestiona els assumptes públics”
"El balanç pressupostari de 2016 de la Diputació de València ha acabat de desmuntar per complet el vell mantra que la dreta gestiona millor que l'esquerra i ha demostrat que som els governs d'esquerres els que millor sabem administrar els recursos públics per a posar-los al servei dels ciutadans sense comprometre l'estabilitat de les administracions que vam governar". Així de contundent es mostrava el Portaveu del Grup Socialista de la Diputació de València, Pablo Seguí, en conèixer els resultats del primer exercici gestionat íntegrament pel nou equip de govern en la institució provincial i que llança les dades més positives dels últims anys.
El també Diputat de Carreteres feia notar que el tancament pressupostari no solament s'havia saldat amb un elevadíssim grau d'execució que, amb un 72,4%, se situa molt per sobre de la majoria d'administracions públiques, sinó que la "excel·lent gestió" desenvolupada per l'Àrea d'Hisenda, que dirigeix el també socialista Toni Gaspar, havia aconseguit baixar el nivell d'endeutament del 42%, "molt per sota –va destacar– del límit legal màxim del 110% que en tantes ocasions es va arribar a superar durant els governs del Partit Popular".
Dades als quals se suma la consecució d'un superàvit pressupostari de 33 milions d'euros que servirà per a incrementar en aquest 2017 les partides destinades a Carreteres i Cooperació Municipal, segons l'acord aconseguit durant l'elaboració del pressupost.
No obstant açò, per al portaveu socialista el més positiu d'aquestes dades és el fet que la millora en l'eficiència en la gestió econòmica no s'ha basat en retallades de serveis per als ciutadans "sinó més aviat tot el contrari". "Ara –ha afirmat el portaveu socialista– els ajuntaments reben molt més diners i açò reverteix directament en la millora dels serveis i infraestructures municipals, en la creació d'ocupació i en l'augment de l'atenció social i assistencial dels seus veïns i veïnes".
Major aposta pel municipalisme en 2017
"Si en 2016 ja apostem fermament per reforçar l'autonomia local, en 2017 hem fet un pas més i hem presentat els pressupostos més municipalistes de la història de la Diputació de València, la prova de la qual més evident són els 75 milions d'euros que arribaran directament als ajuntaments valencians", ha destacat el portaveu.
I és que per a Seguí, és a açò precisament al que es refereix el President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, quan afirma que el seu equip creu fermament en la majoria d'edat dels ajuntaments i per açò aposten pel municipalisme: "Els socialistes som conscients que els alcaldes i alcaldesses i els regidors i regidores són els qui millor coneixen les necessitats i problemàtiques dels seus veïns i veïnes i que per a poder donar-los resposta, necessiten comptar amb els recursos econòmics suficients", ha assegurat Seguí.
Com a plasmació pràctica d'aquesta política, el portaveu del Grup Socialista cita l'exemple de "municipis xicotets que abans únicament podien comptar amb 60.000 o 70.000 euros del PPOS per a dur a terme el seu capítol d'inversions, llevat que es trobaren amb alguna concessió graciosa a posteriori, i que han passat a tenir la seguretat que rebran entre 150.000 i 200.000 euros de la Diputació de València i açò suposa un canvi enormement notable a l'hora d'afrontar la gestió municipal". Canvi que, tal com destaca, reverteix directament en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes.
Entre les mesures que han fet possible aquesta major recepció de recursos per part dels ajuntaments figuren l'increment al doble del pressupost dels Planes Provincials d'Obres i Serveis, l'aparició de nous plans (PIFS en 2015 i 2016 o el Fons Valencià de Cooperació Municipal en 2017), el Pla d'Ocupació o la nova concepció del Pla de Camins i Vials. Plans la dotació pressupostària dels quals el portaveu socialista explica que ha sigut possible gràcies a una reconfiguració en les línies de despesa, a una optimització dels recursos disponibles "i a la reducció a la mínima expressió dels convenis singulars i la seua reformulació per a atendre realment a excepcionalitats i no per a beneficiar a propis i afins, com feia el Partit Popular", ha conclòs Seguí.