Sagunt i Canet insten la col·laboració de la Generalitat en la cerca de possibles vies de solució davant l'erosió del seu litoral
En una reunió mantinguda amb la directora general de Ports, Aeroports i Costes s'han plantejat idees per a la retenció d'arena, la digitalització per al coneixement de dades o perquè l'Executiu autonòmic actue com a intermediari davant el Ministeri
Els ajuntaments de Sagunt i Canet d'en Berenguer continuen treballant conjuntament en la cerca de solucions davant l'erosió del seu litoral explorant totes les vies possibles. En esta línia es va produir este dimecres una reunió entre representants de tots dos municipis, amb els seus alcaldes al capdavant, i la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes de la Generalitat Valenciana en la qual es van plantejar per totes dos parts algunes idees de col·laboració i possibles mecanismes a implementar.
En la trobada van participar els alcaldes de Sagunt i Canet d'en Berenguer, Darío Moreno i Pere Joan Antoni Chordà, i la directora general de Ports, Aeroports i Costes, María Luisa Martínez. També van assistir-hi el regidor delegat de Platges de l'Ajuntament de Sagunt, Roberto Rovira; el tinent d'alcalde d’Almardà, Corinto i Malva-rosa, Pepe Gil; i per part de la Generalitat també el cap de secció i la cap de servei.
Durant el transcurs de la reunió s'ha posat en relleu per part de tots dos consistoris la problemàtica que presenten actualment les platges, com l'arribada de pedres a Canet d'en Berenguer, que està augmentant la degradació que ja patia i anunciava Sagunt i ara afecta també a la localitat veïna, per la qual cosa s'han plantejat possibles vies de solució a l'erosió que patixen les platges de tots dos municipis, com els elements de retenció de l'arena més adequats, la utilització de les noves tecnologies i de la digitalització per al millor coneixement de dades sobre el procés erosiu i el desenvolupament i impacte de les intervencions, i també que la Generalitat actue com a intermediària davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
L'alcalde de Sagunt ha agraït a la directora general «la seua preocupació» per l'estat de les platges de tots dos municipis i «la seua predisposició a aportar tota l'ajuda possible dins de les seues competències». En este sentit, el primer edil ha situat la reunió en el marc de la col·laboració i la cerca de fórmules perquè la Generalitat puga ajudar respecte a la situació de les platges d’Almardà, Corinto i Malva-rosa, a Sagunt, i la de Canet d'en Berenguer.
«Hem parlat d'una col·laboració total per a assegurar que el Ministeri, la Generalitat i els municipis treballen a una», ha manifestat el primer edil de Sagunt. «Considerem que la Generalitat ha mostrat màxima predisposició a participar-hi», ha agregat.
Per la seua banda, l'alcalde de Canet ha valorat de forma molt positiva «la preocupació de la directora general davant la greu situació que patiixen les nostres platges i que ha demostrat desplaçant-se fins a la zona on ha conegut de primera mà la situació, amb la visita que ha realitzat a l'arenal de Canet, en la qual ha pogut comprovar la pèrdua dels 34 metres d'ample de platja que hem experimentat en els últims quatre anys». El primer edil de Canet també ha agraït “l'interés que ha mostrat la responsable de Ports, Aeroports i Costes per buscar solucions conjuntes, que siguen sostenibles i tinguen viabilitat en el temps, amb les quals pal·liar la regressió i frenar la fuita d'arena que venim patint».
A pesar que la Generalitat no té competències per a posar en marxa un projecte propi de regeneració, des de tots dos ajuntaments li han plantejat a la directora general tres eixos fonamentals en els quals el Govern autonòmic pot col·laborar: la intermediació davant el Ministeri per a aconseguir que les reivindicacions de tots dos municipis siguen escoltades i hi haja un bon flux d'informació respecte a la situació del projecte; una anàlisi de les solucions que puguen ser millors per a la retenció d'arena, la informació de la qual també resultaria útil per a la Generalitat en vistes a altres futures actuacions en altres parts del litoral valencià; i la possibilitat d'ajudar en projectes que els ajuntaments de Canet d'en Berenguer i de Sagunt vulguen tirar avant, com per exemple la utilització de noves tecnologies per a l'observació dels efectes de l'erosió i les actuacions dutes a terme a Almenara i que poden tindre un impacte negatiu en el litoral de tots dos municipis.
«És imprescindible que sapiem les dades sobre el procés erosiu que patixen les nostres platges», han ambdós alcaldes en relació a este últim punt. Respecte als elements de retenció d'arena, tant Moreno com Antoni els consideren «també imprescindibles per a tots els projectes» que es duguen a terme en el litoral. Pel que fa al paper de la Generalitat com a interlocutora amb el Ministeri, els dos primers edils esperen que, a través d'esta intermediació, es puga assegurar que tots dos consistoris obtinguen tota la informació que afecta els dos municipis i que es tinga en compte el seu punt de vista en les decisions que prenguen.
D'altra banda, s'han tractat en la trobada altres qüestions diverses com el delta del riu Palància.