elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rocafort acorda cancel·lar l'assabr a la seua horta

Rocafort acorda cancel·lar l'assabr a la seua horta
  • L'Ajuntament, juntament amb Godella, Burjassot i Massarrojos, presenta una proposta a la Generalitat que considera opcions més sostenibles i respectuoses amb l'entorn

  • Conselleria dissenyarà un nou projecte segons el document signat pels quatre consistoris

Rocafort considera "enterrat" el projecte de construcció del gran assarb a la seua horta, segons ha explicat l'alcalde, Víctor Jiménez, en finalitzar la reunió d'aquest matí a Rocafort entre l'Ajuntament, la Generalitat i els consistoris de Godella, Burjassot i Massarrojos, a la qual també han assistit representants d'entitats cíviques com Per l'Horta i Acció Ecologista-Agró, entre d'altres.

El projecte de la Generalitat, que suposava un greu perjudici per al medi ambient i que el ple municipal del passat mes de juliol va instar a paralitzar, serà substituït per un nou pla més sostenible i respectuós amb l'entorn.

Tots quatre ajuntaments afectats per l'obra han presentat aquest matí al director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer, un acord conjunt per pal·liar el problema de les inundacions del barranc dels Frares, que consisteix a habilitar infraestructures verdes que drenen l'aigua de les avingudes i construir un canal subterrani "tan reduït com siga possible", explica el document.

Es tracta d'una proposta de mínims, sobre la qual la Generalitat haurà d'elaborar un nou projecte. "La Conselleria ha entès la nostra posició de defensa d'actuacions sostenibles. L'anterior pla era una amenaça per a l'ecosistema i per a la relació viva de Rocafort amb la seua horta", ha apuntat Jiménez, que ha reconegut mostrar-se "molt satisfet" pel resultat de les negociacions.

Els municipis coincideixen que és prioritari evitar els danys que pateixen els veïns d'aquesta zona de l'horta per les pluges torrencials. L'acord, que consta de set punts, apunta que les actuacions han de començar en la part alta de la conca, mitjançant una intervenció a la zona del Bovalar de Godella, amb la construcció d'una infraestructura verda que absorbisca l'aigua de pluja en forma de tanc de tempesta o de bassa de laminació. A més, aquestes instal·lacions, a més de servir de fre davant avingudes, poden funcionar com a zona verda per a usos cívics.

Així mateix, els consistoris expliquen que serà necessari habilitar una altra bassa de laminació al final del barranc dels Frares, abans de la sèquia de Montcada, per atal de frenar i canalitzar les avingudes; i que el canal que es construïsca per a connectar el barranc amb el Palmaret Alt (Massarrojos) haurà de ser soterrat amb terra d'horta i tan reduït com siga possible.

El regidor de Medi ambient, Eduard Comeig, ha agraït la col·laboració dels ajuntaments i de les entitats cíviques sense les quals aquest acord no haguera sigut possible. "Estem molt contents amb l'evolució de les negociacions, el diàleg ha sigut molt positiu per aconseguir aquesta proposta, que és una clara millora", ha comentat el regidor.

A la reunió d'aquest matí també han assistit l'alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, juntament amb el seu regidor de Medi ambient, Fernando Oliveros; la regidora de Medi ambient de Burjassot, Lluna Arias; l'alcalde de Massarrojos, Carles Verdeguer; a més de tècnics de Conselleria, dels municipis i representants de diverses entitats cíviques.

Pujar