Més de 40 representants d'entitats socials dissenyen el full de ruta de recuperació de la zona de Llutxent
Més de 40 representants d'entitats socials pertanyents a l'àmbit d'actuació en la zona afectada per l'incendi forestal de Llutxent dissenyaran junt amb la conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic Climàtic i Desenvolupament Rural el full de ruta de recuperació de l'entorn calcinat el passat mes d'agost en els termes de Gandia, Llutxent, Pinet, Ador, Barx i Quatretonda.
La constitució de la Mesa de Concertació Postincendi de Llutxent, presidida pel secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, i la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Dèlia Álvarez, ha comptat amb la participació de representants d'associacions i col·lectius socials, d'administracions locals, de la Diputació de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l'Agència Valenciana de Segridad i Resposta a les Emergències i el Consorci de Bombers.
En ella s'ha presentat l'Informe d'Avaluació d'Impacte Ecològic i Previsió de la Regeneració d'Incendis del CEAM, que descriu l'avaluació de l'impacte ecològic de l'incendi, analitzant la severitat amb què va afectar el foc tant a la vegetació com al sòl, es destaquen els principals riscos sobre els quals cal actuar amb caràcter urgent i s'examina la capacitat de regeneració que oferix l'ecosistema.
El servici de Vida Silvestre de la conselleria també va fer una exposició sobre afeccions a l'hàbitat i a les espècies protegides.
El secretari autonòmic, Fran Quesada, ha destacat les sinergies de cooperació entre la societat civil i les administracions públiques que es generen en estos fòrums participatius, especialment a l'hora de restaurar les infraestructures i l'àrea agroforestal danyades.
Respecte d'això, Quesada ha subratllat l'impuls a la participació com a eix fonamental de la política de prevenció eixida del Pacte del Botànic, incorporant a la societat activa en el full de ruta per a la regeneració dels boscos.
Així mateix, Quesada ha afirmat que la conselleria ha començat a tramitar la declaració d'emergència de la zona, -necessari per a l'agilització de determinats treballs d'urgència de reparació- i que existix un pressupost de 600.000 euros del fons de contingència per a la protecció de l'erosió i escolaments, per a la trituració in situ de la fusta cremada i per a la prevenció de plagues.
Durant la sessió s'han acordat les bases de cooperació i col·laboració per a presentar programes i desenrotllar activitats de manera conjunta, recolzar la seua difusió i intercanviar informació relativa a l'organització, estructura i funcionament de la Mesa de Concertació.