La realitat de dones de l’Equador arriba a L’Olleria amb el Fons Valencià per la Solidaritat
El projecte “Ser dona al Sud” del Fons Valencià i la Diputació de València va apropar ahir a la població de La Vall d’Albaida testimoniatges en primera persona de dones del sud, exposant com han canviat les seues vides i les de les seues famílies
L’Ajuntament de L’Olleria, dins de la programació de la “Setmana per la Igualtat 2023” va celebrar la jornada de convivència i intercanvi “Ser dona al sud 2023. Bibilak: cooperativisme i feminisme” del Fons Valencià per la Solidaritat amb la presència de l’alcalde de L’Olleria i secretari del Fons, Ramón Vidal, i els regidors de la corporació municipal.
L’objectiu de les activitats, a través de la veu de dones equatorianes, va ser el de donar a conéixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del sud, el d’exposar com han canviat les seues vides a conseqüència del projecte de cooperació internacional al desenvolupament del Fons que els afecta i el d’intercanviar coneixements i experiències amb el municipalisme valencià.
La delegació equatoriana encarregada de donar veu al projecte, va estar formada per Zoila Chimborazo, artesana i presidenta de la "Cooperativa Padre Rafel González", Flor Lema, artesana i gerent de la cooperativa, Danilo Barreto, director de Desenvolupament Social del municipi equatorià de Biblián, i Estefania Crespo, tècnica de Suport Social de Biblián.
Durant la visita al municipi, les dones equatorianes han realitzat un encontre institucional, així com tècnic i social amb els objectius de compartir experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques d’igualtat i de desenvolupament socioeconòmic amb perspectiva de gènere que fomente l’autonomia de les dones. En concret, al matí van celebrar el taller-xerrada i l’esmorzar dirigits a l’alumnat de l’IES Vermellar sobre l’exemple de model econòmic alternatiu que contribueix a l’empoderament de dones i la demostració artesanal de teixit de barrets al Mercat Municipal.
Ja de vesprada es va dur a terme el dinar de cassoleta i d’intercanvi i convivència entre dones organitzat per l’Associació d’Ames de Casa Tyrius de L’Olleria, una demostració artesanal per l’Associació d’Artesans de L’Olleria, una exposició fotogràfica i una conferència a l’EPA sobre el futur del cooperativisme, l’artesania i el feminisme i una taula redona amb totes les entitats involucrades en el projecte.
L’alcalde de L’Olleria i secretari del Fons Valencià, Ramón Vidal, ha destacat la importància d’actes com este: “Gràcies al treball de les artesanes de la cooperativa i la implicació del Fons podem concebre una forma diferent de veure la realitat i la lluita de la igualtat des de la perspectiva de gènere”, ha indicat el Vidal.
“L’objectiu del projecte ajuda a millorar la qualitat de vida d’estes persones i el seu entorn amb una gran evolució en la seua autoestima i autonomia”, ha finalitzat el primer edil.