elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant

Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant
    MÉS FOTOS
    Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant - (foto 2)
    Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant - (foto 3)
    Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant - (foto 4)
    Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant - (foto 5)
    Un projecte per recuperar la memòria viva de Vilamarxant - (foto 6)

    "Este projecte naix de l'estima que sentim pel nostre poble i pel desig que no desaparega una part de la nostra memòria individual i col·lectiva". Amb estes paraules s'iniciava la presentació de 'Memòria viva de Vilamarxant' a la Casa de la Cultura. L'acte va tindre lloc el passat divendres 16 de febrer, i va estar conduït per la regidora de Joventut, Silvia García, i pel regidor de Cultura, Voro Golfe.

    Van acudir desenes de veïns i veïnes de totes les edats, persones interessades en conéixer en què consisteix el projecte i com hi poden col·laborar. I és que, com es va explicar, 'Memòria viva de Vilamarxant' és un treball on l'Ajuntament només és l'entitat impulsora, ja que la finalitat és que a través de la col·laboració de la ciutadania es recuperen i recopilen vivències personals, moments històrics, espais, cançons, formes de vida o l'origen d'alguns dels malnoms del municipi.

    Xicotets detalls i relats que ens defineixen com a poble i que, com explicaven Silvia García i Voro Golfe, "pretenem que no caiguen en l'oblit i en la desmemòria. Volem evitar que desapareguen eixes històries que no estan als llibres, però que són estimades i rellevants per als vilamarxanters i vilamarxanteres".

    Metodologia

    La matèria primera seran els testimonis d'aquells veïns i veïnes que tinguen històries o vivències que contar i que vulguen fer-ho. L'objectiu és que estes gravacions es facen amb l'ajuda d'aquelles persones interessades a recopilar, editar i difondre este material per tal que Vilamarxant tinga un arxiu de la memòria oral obert, a disposició de tota la població i de qualsevol altra persona o entitat que necessite documentar-se sobre algun episodi de la nostra història.

    Per poder il·lustrar el treball que es pretén dur endavant, es van projectar xicotets fragments de dos testimonis que ja s'han gravat, el de Maria Gimeno (Maria, 'la Panereta'), entrevistada per la seua néta, Maria Lozano; i el de Carmen Tortajada (Carmen, 'la Mònica'), entrevistada per l'educadora de la Casa de Joventut de Vilamarxant, Ester Clemente.

    Com es pot participar?

    Moltes de les persones que van assistir a l'esdeveniment van expressar el seu desig de formar part del projecte. Si hi ha suficient gent implicada, com va dir el regidor de Cultura, "tenim la intenció de fer gravacions quasi totes les setmanes, sempre que comptem amb grups que es comprometen a anar recopilant material audiovisual de forma regular".

    Es pot participar de dues maneres:
    - Aportant el vostre testimoni.
    - Participant en la gravació, edició o postproducció.

    Per inscriure-vos, cal que vos apropeu a l'Ajuntament de Vilamarxant on hi ha fullets d'inscripció.

    Esta iniciativa ha estat impulsada per les regidories de Joventut, Cultura, Participació Ciutadana, Festes i Tradicions i pel Departament d'Assessorament i Promoció del Valencià.

    Des de l'Ajuntament de Vilamarxant, agraïm l'interés mostrat per les persones que volen col·laborar i el treball d'aquelles que ja han ajudat a posar en marxa esta iniciativa per recuperar la nostra memòria viva.

    Pujar