El projecte de la Diputació per a reduir la concentració de nitrats en l'aigua demostra la seua efectivitat
Durant la jornada de clausura del projecte Life Libernitrate, que es basa en l'absorció de nitrats mitjançant la crema de la palla de l'arròs, s'han oferit els resultats de quatre anys d'investigació
L'àrea de Projectes Europeus de la Diputació de València, encapçalada pel vicepresident Carlos Fernández Bielsa, ha celebrat este dimecres en el Saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència, la jornada de clausura del Projecte Life Libernitrate, l'objectiu final del qual és la reducció de la concentració de nitrats en el cicle integral de l'aigua a través de processos naturals i sostenibles.
Després de quatre anys d'investigacions i proves pilot, s'han exposat els resultats obtinguts, i amb ells s'ha confirmat l'efectivitat, viabilitat i sostenibilitat del projecte. Una vegada s'ha demostrat el seu funcionament, el següent pas serà estendre i replicar este sistema en aquelles zones en les quals existix el risc que la seua xarxa d'aigües puga estar contaminada per la concentració de nitrats.
Comptar amb un sistema d'aigua de qualitat és sens dubte un servei bàsic per al benestar d'un municipi, i la contaminació de les aigües a causa dels nitrats suposa una vertadera amenaça tant per a la salut de les persones com per al medi ambient en nombrosos pobles de la província.
Amb l'objectiu d'ajudar a estes localitats, que en la seua majoria no compten amb els recursos suficients per a dur a terme estudis sobre el tema, la Diputació ha sigut pionera a impulsar un projecte tan ambiciós com és la investigació de la xarxa d'aigües per a reduir els nitrats.
No obstant això, el vicepresident Bielsa ha volgut puntualitzar que “sí que és cert que hem conclòs amb èxit la primera fase del projecte, però hem de continuar treballant per a traslladar les diferents solucions a tota la ciutadania afectada, especialment a zones rurals i municipis de menor grandària”.
Amb este propòsit, Fernández Bielsa ha signat al costat de la delegada del Govern, Gloria Calero, la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón, i el secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Vicente Gil, una carta de suport institucional a la implementació d'accions futures del projecte LIFE Libernitrate.
Tots ells han destacat la importància de la col·laboració entre les diferents administracions i la seua implicació per a tirar avant projectes com el Life Libernitrate, emmarcat en el compliment dels objectius de l'Agenda 2030.
El Projecte Life i els seus resultats
Impulsat per la Diputació de València i amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades, el projecte europeu Life Libernitrate, coordinat pel Consorci de la Ribera, ha tingut una duració de quatre anys i ha comptat amb un pressupost de 2,3 milions d'euros.
La tecnologia emprada ha consistit en la utilització de filtres de sílice provinents de les cendres produïdes de la crema controlada de la palla de l'arròs. D'esta manera es dóna solució, al mateix temps, a un altre problema com és la contaminació atmosfèrica a causa d'esta combustió.
La prova pilot s'ha desenvolupat en el municipi d'Alginet, en el poliesportiu del qual s'ha instal·lat el prototip de filtració de l'aigua per a extraure nitrats. Els resultats no han pogut ser més prometedors, ja que s'ha constatat que, gràcies al filtre de sílice, s'ha reduït de 65 ppm a 7 ppm la concentració de nitrats en l'aigua. A més s'ha comprovat que el filtre de sílice no sols absorbix nitrats, sinó que també elimina altres substàncies com els sulfats, i ho fa de manera selectiva.
A això cal afegir que es tracta d'un sistema senzill quant a instal·lació i funcionament, i viable econòmicament, a més de sostenible amb el medi ambient, la qual cosa és fonamental perquè puga arribar a tots els municipis.
De manera paral·lela, s'han anat complint altres objectius inicials del projecte, com és la sensibilització dels agricultors respecte al mal que causa l'ús desmesurat d'uns certs fertilitzants, i el desenvolupament d'actuacions a nivell polític de cara al futur.